Gå til sidens hovedinnhold

Få innvandrere i kommunestyrene

Oppegård kommer best ut med tre representanter

Artikkelen er over 6 år gammel

Kun fem av 105 kommunestyre- representanter har minoritetsbakgrunn.

FOLLO: Paul Bolus Johansen (KrF) blir sittende alene som representant med minoritetsbakgrunn de neste fire årene i kommunestyret i Ås.

– Jeg synes det er veldig kjedelig. Vi forstår en del problemer på en annen måte, spesielt hva gjelder integrering og språkopplæring, forklarer Johansen.

Tre representanter med minoritetsbakgrunn ryker ut av dagens kommunestyre. Saroj Pal og Roberto Corral (begge SV) ryker ut.

Verst i Ski

Som en av 33 representanter utgjør Johansen tre prosent av kommunestyret. I Ski er Asad Riaz (Ap) alene av 41 representanter.

Oppegård er klart best i denne kategorien. 3 av 31 har en flerkulturell bakgrunn. Shabana Rehman (MDG), Daad Gjerde (H) og Azhar Ul-Hassan (Ap) blir til sammen 10 prosent av kommunestyret.

– Vi er veldig underrepresentert. Jeg føler et spesielt ansvar når jeg er alene. Det er et tap for Ås som kommune, sier mannen med egyptisk bakgrunn.

Han understreker at han er svært glad i Ås kommune.

Ikke mange nominerte

Totalt var kun 27 av 632 listekandidater personer med minoritetsbakgrunn. Dermed ble nesten en femtedel av kandidatene valgt inn i kommunestyrene. KrF-representanten håper ikke de som ikke ble valgt inn mister motet.

– Det er leit å miste dem. Jeg håper ikke de vil slutte.

Stor variasjon i partiene

Hvilke partier som stilte uten minoritetskandidater varierte stort under valget. Fremskrittspartiet stilte uten i alle kommunene. Senterpartiet stilte uten i Ski og Ås, men hadde ikke liste i Oppegård.

Venstre stilte uten slike kandidater i Oppegård og Ski.

Ap og Høyre er de eneste partiene som stilte med minoritetskandidater på alle sine lister. Det har nok også noe med størrelsen på partiene å gjøre.

Bedre enn nasjonalt

Nasjonalt hadde litt over fire prosent av listekandidatene innvandrerbakgrunn, viser tall fra SSB. Det er en økning på litt under en prosent fra 2011.

Ås og Oppegård ligger noen prosentpoeng over dette, mens Ski ligger under. Nasjonalt hadde Rødt flest kandidater med slik bakgrunn, mens Senterpartiet hadde færrest.

Kommentarer til denne saken