Trodde du våren var kommet for å bli? Glem det - nå kommer kulda tilbake

Artikkelen er over 1 år gammel

Kong Vinter gadd ikke ta ferie lenger. Nå blir det kaldt igjen - og det i hele landet.

DEL

ØSTLANDET: Februar har gitt varmerekorder mange steder. I mars kommer kulda og snøen tilbake. Februar har faktisk vært av det varme slaget med mange nye fylkesrekorder, og slik har det også vært lokalt for oss.

Tirsdag målte for eksempel Landvik i Grimstad 18,7 grader, som nesten er ny varmerekord for februar. Landets varmeste februardag ble målt i 1990 med 18,9 grader i Sunndalsøra.

Også her lokalt har det vært meldt om, uoffisielt vel å merke, om tosifret antall varmegrader, folk har hentet frem sykler og mer vårlige klær, og solbrillene har igjen kommet på plass.

Men dette blir det nå slutt på – kraftig slutt på, dessverre.

Tosifret minus

For vår del blir det de nærmeste dagene, til og med fredag i neste uke, sol og skyet vær, og temperaturer som varierer mellom pluss tre grader og minus en grad.

Selv om også dette kan være varmt for årstiden, er det likevel langt fra de temperaturene vi har hatt den siste tiden, og det gjelder ikke bare her lokalt.

– Tendensen for hele landet er at det blir kaldere. Lavtrykkene begynner etter hvert å ta en annen bane inn mot Sør-Norge, og her kommer nedbøren som snø i fjellet i helgen, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen.

Det går også mot kaldere i Nord. Fredag kommer nedbøren som snø i alle fylkene.

– Det ser ut som det holder seg på den kalde siden. Mulig det blir litt mer som sludd helt sør i Nordland. Det blir fortsatt nedbør på lørdag i Nordland og Troms, og sludd i deler av Nordland. Til søndag litt lettere vær igjen, men fortsatt kaldt, sier meteorologen.

Det kalde været vil holde seg til neste uke, og i indre strøk kan man få tosifret med minusgrader, altså mer normale februartemperaturer.

Pent i vest

Kulda kommer etter hvert også til Trøndelag. Det blir overskyet, men trolig opphold. På dagtid blir det noen plussgrader, men temperaturen kryper under null natt til lørdag og natt til søndag. Og så synker temperaturen ytterligere neste uke.

Det blir kaldere i helgen på Vestlandet med minusgrader natt til fredag og natt til lørdag. Fredag blir det pent vær, men i løpet av lørdagen blir det lavtrykk og litt stigende temperaturer.

– Da blir det nok 5–6 plussgrader flere steder i ytre strøk på Vestlandet. I fjellet holder det seg stort sett på minusgrader, sier Nordhagen.

Snø i fjellet

Hele Sør-Norge går mot en kaldere værtype, og man vil merke stor forskjell fra nå og frem til fredag. Det blir gradvis synkende temperaturer. I ytre strøk på Sørlandet blir det plussgrader på dagtid, men det kan bli minusgrader på natta. Lørdag stiger temperaturene helt sør på Østlandet.

– I indre strøk og i fjellet vil det blir det godt med minusgrader på natten. Spesielt natt til fredag og natt til lørdag kan det bli ned til tosifret med minusgrader i fjellet.

Været blir pent fredag, men søndag kommer lavtrykket via Vestlandet og passerer Sør-Norge. Det betyr også snø i fjellet.

Neste uke fortsetter det med kaldt vær i Sør-Norge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken