VESTBY: Snart er det nyttårsball for elevene på Risil ungdomsskole. 400 kroner koster det for å komme inn på ballet, men Susanne Almaas Lien (15) fra Vestby må ha kjole og limousin i tillegg. Da ble ballet 2600 kroner dyrere.
– Det er ingenting i forhold til noen andre. Enkelte ungdommer bruker opp mot 10.000 kroner på skoleball, sier hun.
Lien har lenge sett frem til nyttårsballet.
– Vi begynte å planlegge ballet allerede for ett år siden. Vi vil gjøre noe stort ut av det nå som vi er avgangselever etter ti års skolegang, sier hun.
– Gøy å gjøre noe stort ut av det
– Det er mye penger som står på spill for bare én kveld. Selv tror jeg at jeg kommer til å bruke rundt 3000 kroner tilsammen på inngang, kjole og limousin. Men jeg har i motsetning til mange andre spart opp disse pengene selv ved å jobbe, sier Vestby-jenta.
Hun mener utgiftene absolutt er verdt det.
– Ballet er noe man skal huske resten av livet. Jeg synes det er gøy å gjøre noe stort ut av det, men det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye penger man vil bruke.
Pengefokusert
Lien mener likevel at det er dumt at skoleball har blitt så pengefokusert som det er.
– Det er dumt at det er såpass dyrt når skolene i Norge skal være gratis, og det faktum at det koster 400 kroner for alle å komme inn på ballet motbeviser dette.
Hun forteller at mange ikke får lov av foreldrene sine å dra på ballet, fordi det koster for mye.
– Dette er en sosial ting som de fleste vil være en del av, og ikke alle familier har råd til å dekke det, noe som selvfølgelig er utrolig trist.
For å forbedre dette synes Risil-eleven at skolen skal kutte inngangspengene.
– Om det hadde vært gratis inngang hadde alle hatt en mulighet til å dra. Man behøver ikke ha en stor prinsessekjole eller en limousin for å være en del av et ball. Det er opp til hver enkelt hvor mye penger man vil ut med for en kveld, konstaterer hun.
Håper ingen blir utstøtt
Rektor ved Risil ungdomsskole, Cathrine Skjeltorp mener derimot at inngangspenger må til for å få til et skoleball.
– Ballet er noe som gjennomføres på elevenes fritid og kommer derfor ikke under gratisprinsippet i norsk skole. Inngangsprisen kommer av at skolen ikke har stort nok lokale selv og må derfor leie. I tillegg kommer mat og DJ, forklarer Skjeltorp.
Rektor synes likevel ikke noe om pengeoppstyret rundt skoleball.
– Det er ikke et slikt arrangement skolen legger opp til og det står heller ingen krav til antrekk på invitasjonen. Dette er noe foresatte og elever prioriterer å bruke penger på.
Hun legger til at hun ikke håper elever blir utstøtt på grunnlag av dette.
– Skolen legger ikke opp til at det skal brukes tusenvis av kroner for å komme på skoleballet. Jeg håper ingen føler seg utenfor fordi de ikke bruker mye penger på utstyr.