VESTBY: – Foreldres skilsmisse kan medføre både emosjonelt stress og sorg, men også en del daglige praktiske utfordringer, sier daglig leder for familievernkontoret i Follo. For Rebekka Presteng  (17) fra Hølen har skilsmissen til foreldrene påvirket henne mye i oppveksten.

Foreldrene til Presteng har vært skilt siden hun var to år gammel og de har begge fått seg nye kjærester med barn.

– Jeg ville aldri satt mine egne barn i en slik situasjon. For det første får du mye svakere bånd til familien din, og for det andre vil jeg at mine barn skal få vokse opp i et trygt og godt hjem med de hun eller han er glad i, forteller Presteng.

Les hva Rebekkas mamma sier:  – Selvfølgelig føler jeg skyldfølelse

Bor i en bag

17-åringen bor i utgangspunktet to uker hos hver forelder og forteller at dette er en grei ordning da hun får mye frihet til å bestemme selv hvor hun skal bo.

– Det er et evig mas å flytte frem og tilbake så ofte, til tross for at det bare er 15 minutter distanse med bil. Jeg føler at jeg bor i en bag og at jeg aldri helt har styr på hvor tingene mine er. Derfor er jeg glad for at jeg kan velge og vrake litt som jeg vil, sier hun.

Presteng forteller at hun blir mer selvstendig av å være i en slik situasjon.

– Det at jeg flytter frem og tilbake gjør at jeg får et svakere forhold til familien min og ikke er like knyttet til dem som et annet barn. Jeg har blitt vant til å bare ha en forelder der til en hver tid, da det er slik jeg har vokst opp. Jeg synes det er trist at jeg aldri får moren og faren min sammen igjen, selv om de er gode venner i dag.

Her kan du lese flere saker fra uRed:

Sårbar

Hølensjenta påpeker at det å ha skilte foreldre er en stressende og sårbar situasjon.

– Mange barn tror foreldrenes skilsmisse er deres feil og da er det veldig stressende å håndtere en situasjon som det. For ungdommer i dag er det bare en ny, stor belastning i tillegg til alt det andre vi har å tenke på fra før

Tor-André Ribe-Anderssen, daglig leder i familievernkontoret i Follo sier seg enig i med Presteng, og mener det er uheldig at ungdom opplever mer stress ved skilsmisse enn det de allerede opplever på skole og fritid.

– Det avhenger mye av om foreldrene klarer å samarbeide godt slik at det blir til det beste for barna. Hvis derimot foreldrene har et vedvarende høyt konfliktnivå, kan dette gi utslag som konsentrasjonsproblemer, dårlige skoleprestasjoner, skulking, depresjoner, angst med mer.

Han avslutter med et råd til foreldre med skilsmissebarn.

– Hør på ungdommen, selv om beslutningene om avtaler skal tas av dere som foreldre. Gjør det dere kan for å samarbeide om gode løsninger. Ikke la barna være sendebud mellom dere.

Annet familiebånd

Presteng mener de som ikke har skilte foreldre ikke har rett til å påstå de skulle ønske de hadde det.

– De kan sikkert prøve å sette seg inn i situasjonen, men det blir et helt annet familiebånd enn de er vant til. Jeg tror ikke de som ytrer dette skjønner hvor mye det påvirker livet til oss skilsmissebarn i en helhet. Det at man får ekstra gaver på julaften veier absolutt ikke opp for det negative ved å ha skilte foreldre, konkluderer hun.

Klikk deg tilbake til forsiden av ØB.no her!