Politiet må kvitte seg med 15 årsverk

Politimester Arne Jørgen Olafsen må kvitte seg med rundt 15 årsverk i løpet av året for å få et knalltøft budsjett til å gå i balanse. FOTO: OLE KR. TRANA

Politimester Arne Jørgen Olafsen må kvitte seg med rundt 15 årsverk i løpet av året for å få et knalltøft budsjett til å gå i balanse. FOTO: OLE KR. TRANA

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

FOLLO: Politimester Arne Jørgen Olafsen får ikke endene til å møtes. I løpet av 2011 må rundt 15 årsverk fjernes i Follo politidistrikt for å få et allerede stramt budsjett i havn.

Politimesteren har fått et budsjett på nivå med fjorårets. Pengesekken holder ikke i det hele tatt.
– Det blir nedbemanning på mellom 10 og 20 årsverk. Slik det ser ut nå, må vi kutte rundt 15 årsverk. Det skal skje ved naturlig avgang.
Allerede nå er det ansettelsesstopp i Follo politidistrikt. Unntaket er stillinger hvor søkeren må ha spesiell kompetanse.
– Vi må se hvordan vi skal fordele ressursene videre. I statlig virksomhet er det en «turn over» på rundt ti prosent i året. Vi er rundt 300 ansatte i Follo politidistrikt, opplyser Olafsen.

LES OGSÅ:- Hardt arbeidspress og henleggelser

Strammer inn

– Det er klart at en slik innsparing vil gi konsekvenser. Vi må foreta en enda strammere vurdering av hva vi skal prioritere. Vi vurderer hver dag hva vi kan spare inn på, sier politimesteren.
Det er kun to politidistrikt i Norge som har mindre å rutte med sammenlignet med Follo.
– Det er i første rekke omstillingsprosessen som koster penger. Vi har brukt 15,9 millioner kroner på de to foregående årene til omstillingsprosessen. Vi har måttet dekke alle de kostnadene over eget budsjett, og vi må i gang med utvidelsen av politihuset også. Vi kommer ikke utenom nedbemanning nå. Først i 2013 ser det ut som om de økonomiske situasjonen blir bedre for Follo politidistrikt, sier han.

På riktig vei

Selv om politimesteren har kuttet i rekkene flere år på rad, ser han lyspunkt.
– Vi har ikke hatt lavere saksrestanse på mange år. Vinningskriminaliteten har aldri vært lavere i Follo. Det er lite kriminalitet om dagen, poengterer politimesteren.
– Det er nok en del av oss som ikke har forutsatt at omstillingsprosessen skulle koste så mye. Jeg mener at det har vært riktig vei å gå. Det viser også resultatene vi produserer. Alle som skal gjennom slike sammenslåinger fremover bør sikre seg omstillingsmidler før de setter i gang, sier han.

Tett samarbeid

Politimesteren frykter ikke at nye kutt skal føre til at Follo-politiet ikke kan ivareta alvorlige og store, tunge oppgaver.
– Vi samarbeider tett med UP og Kripos. Etter hvert er Follo blitt en storforbruker av Kripos-tjenester i mange sammenhenger. Det vil vi fortsette med, sier politimester Arne Jørgen Olafsen.

Artikkeltags