Gå til sidens hovedinnhold

Syke får psykiatriteam hjem

Artikkelen er over 10 år gammel

FOLLO: Nå starter Follo DPS og kommunene aktiv, oppsøkende behandling av folk med alvorlige psykiske lidelser.

Såkalte ACT-team, spesialister som tilbyr aktiv, oppsøkende behandling i lokalmiljøet, drar dit folk bor. Inntaket av pasienter starter i disse dager. Spesialistene skal ut av kontorene, og hjem til folk.
– I Follo er det snakk om en pasientgruppe på 100–110 mennesker, sier Lars Håvard Bakke, leder av ACT-teamet ved Follo DPS.

Teamarbeid

I 2009 fikk Follo DPS to millioner statlige kroner av Helse- og omsorgsdepartementet for å drive teamarbeid med kommunene. Penger som er brukt til å besette teamet med fagfolk. Oppsøkende behandlingsteam i Follo er et spleiselag mellom seks av kommunene og Follo DPS, hvor altså staten bidrar med to millioner.

Alvorlig psykisk syke

ACT-teamene skal jobbe mot pasienter med psykoselidelse, som i tillegg har rusproblem og andre tilleggsbelastninger.
Dette er ofte pasienter som ofte sliter med å følge opp tilbud ellers, og som har hyppige innleggelser. Tanken er at best mulig opplegg der pasienten bor, tilpasset den enkelte, også skal hindre innleggelser.
– Teamet som jobber mot den enkelte får sammensatt kompetanse, som omfatter medisinering, krisehåndtering og opplegg rettet mot skole og arbeid. Dette er tilbud som kan gå over år, og hver enkelt skal følges opp ut fra behov, sier Lars Håvard Bakke til ØB.