FOLLO: Til tross for aldersgrensen drikker ungdommer helt ned i 14-årsalderen alkohol regelmessig.“Marius” (14) forteller foreldrene sine at han skal på filmkveld.

Det er derimot et skalkeskjul for festene ungdomsskoleeleven deltar på. Foreldrenes barskap blir gjennomgått når 14-åringen skal på fest.

Lavere aldersgrense

I Danmark er aldersgrensen 16 år på øl, sprit og tobakk. Marius føler at det like gjerne kunne vært det i Norge.
– Fra du er 16 år er det godtatt av samfunnet å drikke, sier han.

Og allerede i 8. klasse, 13 år gammel, begynte han og kompisene å drikke. Først bare øl, men etterhvert også sprit og andre drikker med høyere alkoholprosent.
– Før hadde vi bare fått små smakstester av foreldrene vår, nå ville vi prøve det på ordentlig, forklarer 14-åringen.

Påvirket av de eldre

8. klassingenen så hvordan de eldre elevene på skolen hadde det i helgene, og de ville også være med på moroa. Både jungeltelegrafen og sosiale medier er med på å gjøre tørsten større.
– Når eldre venner legger ut festbilder på Facebook, gjør det helt klart at også vi vil gjøre det samme, forteller han.

Drikker ikke for å være kul

Likevel drikker de ikke kun for å drikke. Selv om motivene er forskjellige, gjør de det hvertfall ikke for å virke kule.
– Er man på fest, så må man nesten drikke. Sånn er imaget, og man må gjøre det for å ikke bli sett dumt på, forteller Marius.

2-3 ganger i måneden tar de fram alkoholen, men de er bevisste på konsekvensene det får. I tillegg passer de på hverandre slik at ingen drikker seg sanseløst beruset.
– Det er ikke flatfyll, konstaterer han.

Marius har allerede hatt samtalen med foreldrene sine om temaet. Og han er skråsikker på foreldrenes mistanke.
– Jeg vet at de vet, utdyper han.