Seks ungdommer ble skutt på Håøya

8. mai hvert år arrangerer Oscarsborg festning og Drøbak Frogn Forsvarsforening minnetur til Håøya og retterstedet. På bildet ser vi kommandant Øivind Sjuls i giv akt foran minnesteinen. FOTO: DAGFINN DANIELSEN

8. mai hvert år arrangerer Oscarsborg festning og Drøbak Frogn Forsvarsforening minnetur til Håøya og retterstedet. På bildet ser vi kommandant Øivind Sjuls i giv akt foran minnesteinen. FOTO: DAGFINN DANIELSEN

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

På dette retterstedet på Håøya henrettet de tyske okkupantene seks unge menn.

DEL

DRØBAK: Vinteren 1942 ble Håøya åsted for to henrettelser hvor til sammen seks ungdommer ble skutt av tyskerne etter å ha blitt dømt til døden på Akershus i Oslo. Deres «forbrytelse» var at de hadde forsøkt å flykte fra det okkuperte Norge til England.

Oppdaget tilfeldig

Tysk rett så på dette som «begunstigelse av fienden». Henrettelsene skulle foregå i all hemmelighet, men tilfeldigheter gjorde at det hele kom for en dag etter krigen.
Oppsynsmann Svendsen bodde i oppsynsmannsboligen på Håøya sammen med to søstre under krigen. Den 24. februar 1942 ble de beordret av tyskerne å flytte til Kaholmene. Det var et lite problem med det. Svendsen hadde nemlig besøk av en tredje søster uten at det var registrert hos tyskerne.

LES UT: Fakta om Håøya

Hørte skuddene

Hun gjemte seg i boligen da de andre ble hentet med båt grytidlig den 25. februar. Senere observerte hun at en tysk avdeling kom marsjerende forbi boligen og et stykke lenger inn på øya. En stor del av avdelingen bar munkehetter.
En stund senere hørte hun pistolskudd og en geværsalve. Etter en tid kom tyskerne marsjerende tilbake. Senere samme kveld gikk oppsynsmann Svendsen og fant stedet der det var tydelige skuddmerker i trærne. Det syntes også som en grav var kastet opp og deretter tildekket.

Nye henrettelser

Den 16. mars 1942 skjedde det samme igjen. Den tredje søsteren så minst 100 soldater og av disse hadde ca 30 munkedrakter. Da tyskerne var borte, undersøkte Svendsen stedet på nytt. Det var tydelige blodspor på stedet, og det så ut som flere personer var blitt henrettet. En ny grav var blitt gravet og tildekket.
Kort tid etter frigjøringen rapporterte Svendsen hva han og søsteren hadde sett. Den 4. juni 1945 kom en undersøkelseskommisjon til Håøya hvor Svendsen påviste stedet. Det ble satt i gang graving, og de døde ble funnet bare 50-60 centimeter under overflaten.

Disse ble henrettet

De som ble henrettet var:
25. februar:
Paul Chr Kaufmann Winnemüller, 27 år, nederlandsk statsborger, arrestert i Norge og Kåre Iversen Hafstad, 18 år, fra Kristiansund.

16. mars:
Olaf Andersen, 23 år, Hisøy ved Arendal, Charles Jacobsen, 29 år, Hisøy ved Arendal, Alexander Ugland, 25 år, Arendal og William Nilsen, 33 år, Tromøy ved Arendal. (Enkelte kilder oppgir at Nilsen ble skutt 30. april 1942.)
Samtlige ble identifisert og senere begravet på sine hjemsteder.
Kort tid etter frigjøringen ble retterstedet markert med en mindre sten. På initiativ fra Drøbak Frogn Forsvarsforening og Milorg i Drøbak Frogn ble den erstattet med en større sten og satt på en minneplate med ofrenes navn. Den ble avdekket 22. mai 1949.

Artikkeltags