FROGN: – Når svindlere opererer på nett, må vi ta dem på nett, sier en representant for en anonym aksjonsgruppe.

Den som varslet Oddrun om de kamerunske svindlerene tilhører en liten aksjonsgruppe, som opererer blant annet gjennom aktiv bruk av Facebooksiden «Smugling, svindel og nettsteder», for å advare om svindelannonser.

Verdensomfattende

Når vi kontakter folkene bak siden, får vi vite at den vi snakker med har en jobb som gjør at vedkommende helst vil være anonym.
– Dette er en verdensomfattende økonomisk kriminalitet, forklarer aksjoninsten, som under vår samtale søker opp ti nye annonser som har kommet på forskjellige nettsteder den siste tiden.
– Vi har fått god kontakt med mange nettsteder, og ser blant annet at Finn.no har gode kontrollrutiner. Nå ser det også ut til at olx.no har begynt å slette annonser. Men noen nettsteder ser ikke ut til å bry seg. Vi har gjentatte ganger kontaktet Fastbuy.no, uten at det har ført frem. Der averteres blant annet eksotiske dyr, som ikke er tillatt i Norge. Vi vet at Direktoratet for naturforvaltning også har dette nettstedet under lupen.

Sjekk annonsespråket

Aksjonsgruppen følger med hvordan svindlerne opererer.
– Vi ser det oftest på språket. Vi kaller det for en google-oversettelse. Et godt eksempel er når de oversetter de engelske ordene male/female. I oversettelsesprogrammet blir dette til mann/kvinne. I en norsk annonse for salg av hunder burde det stått hannhun/tispe.
– Men det blir vanskeligere når de ikke bare kopierer bilder, men også selve teksten fra norske annonsører. Da må vi se på hvem som er avsender. Ofte kan det være oppgitt et telefonnummer, som enten ikke stemmer eller ikke eksisterer. Vanligvis kan selger kun kontaktes via mail. En slik anonymisering skjer ikke med en seriøs selger.

Vær obs

– Man må være våken når ønsker å kjøpe kjæledyr, opplyser aksjonisten. Han kommer med noen enkle regler:
* Er prisen veldig lav eller gratis til adopsjon? Muligens svindel.
* Har annonsen et dårlig språk? Styr unna.
* Kan selger kun kontaktes via mail? Meget mistenklig.
* Viser det seg at dyret er i utlandet og kjøper bare skal betale frakt? Nesten sikkert svindel.
* Skal det betales penger over Western Union? Helt sikkert svindel.
* Oppgis telefonnummer +4470? Alltid svindel. Dette er et engelsk «Forwarding number» Eieren av nummeret kan være overalt i verden.
* Telefonnummer med retningsnummer som begynner på +23? Alltid svindel. Dette er Kamerun.
* Alle mailer der Kamerun er nevnt i en eller annen forbindelse? Alltid svindel