DRØBAK: – Sett av en milliard kroner som lånes ut til gründere. Lån som gis uavhengig av distriktspolitiske fordelinger, men hvor forretningsideen er viktigst. Det kan gjerne sammenliknes med Statens lånekasse for studenter, sier Lise Arvesen.

LES OGSÅ:– Kvinner tar minst risiko

Politisk støtte

Drøbak-kvinnen, som driver barneklær-firmaet Virre Vapp, har lenge jobbet for å bedre kårene for gründere som driver eget firma. Hun har hatt kontakt med flere politikere, og Håkon Hauglie fra Oslo Ap er den som har fattet størst interesse for temaet.
– Jeg har tidligere møtt Hauglie, og han lovte da å gjøre et forsøk på å få næringsministeren i tale. Det klarte han, for onsdag ble jeg og fem andre gründere innkalt til et timelangt møte med Trond Giske. At statsråden satte av en time til oss setter jeg veldig stor pris på, sier Arvesen.

Tilgang til kapital

Og de økonomiske betingelsene for gründere var et av områdene hun valgte å fokusere på overfor Giske.
– Jeg viste til at vi i en undersøkelse allerede for ti år siden understreket viktigheten av tilgang til kapital. Dette har det ikke blitt tatt hensyn til. Finansiell støtte er imidlertid helt avgjørende når en gründer skal ekspandere.

Forutsigbare lån

Lise Arvesen ønsker ikke at det skal etableres en tilskudd- og støtteordning.
– Penger som gis uten forpliktelser kan være en bjørnetjeneste. Det jeg ønsker er at gründere skal kunne søke om lån til forutsigbare betingelser og at de selvsagt skal betale tilbake pengene som ved et vanlig lån.

Vil ikke ta risiko

– Hvorfor kan ikke gründere bruke vanlige banklån?
– Skal en ide utvikles så trengs kapital. Og små selskaper er gjerne ikke så interessante for investorer. Man må derfor i en bank hvor det da gjerne kreves pant i hus og andre private eiendeler. Spesielt kvinnelige gründere er lite interessert i å ta den risikoen, og da velger de heller å fortsette i den samme lille skalaen som før.

Enorm verdiskapning

– På den måten er det mange gode ideer aldri blir realisert. Mange gründere hadde derfor trengt støtten fra en offentlig lånekasse. Jeg foreslo for Trond Giske at han i første omgang setter av en milliard kroner til formålet. Dette ville garantert gitt mange nye arbeidsplasser og en enorm verdiavkastning i hele landet, mener Lise Arvesen.