DRØBAK: At grytekluten er en praktisk hjelper på kjøkkenet er under en hver tvil. Og, det skal nok noe til å finne et kjøkken uten. For noen har grytekluter blitt et begjær.

– Det handler om minner og følelser, forkynner Berit og Thea Rønning til forsamlingen som denne kvelden var samlet hos Frogn Husflidlag på Bilit. Sammen tar de to damene oss med på gryteklutens historie de siste hundre årene.

Interiør

– På femti-tallet skjedde det en revolusjon, forteller Berit engasjert.
– Det ble kom lys og farger inn på kjøkkenet, og husmødrene innlemmet gryteklutene i interiøret. Nå kom pyntegryteklutene. På den tiden var pastell populært, noe som ble gjenspeilet i klutene.

Til glede og nytte

– Husk at de med lett tilgjenglig materiale og en heklepinne kunne lage noe som både var praktisk og til pynt. Gryteklutene kan gis mange mønstre og former, og det eneste de har felles er en hempe.
Thea tar frem flere eksemplarer med roser på forsiden. Nå har vi flyttet oss inn i sekstitallet, og disse klutene fikk en fastere bakside, før de populære rosene ble satt. Dette var noe mange av de fremøtte kjente til, og fra salen kom det både spørsmål og historier.

Kulturarv

I nyere tid har det utviklingen innen grytekluter fjernet seg fra den tradisjonelle heklede kluten. Nå har grillvotter og gummikluter gjort sitt inntog på kjøkkenet.
– Men vi ser i dag at den tradisjonelle kluten har fått en renessanse. Stadig oftere ser vi oppskrifter i ukeblader på mormors grytekluter, sier Thea. Og det finnes egne nettforum, der folk utveksler oppskrifter og ideer. Dette er en del av vår kulturhistorie, som holdt på å gå i glemmeboka.

Mangfold

Og det er ikke måte på hva kan lage til en gryteklut. Damene fra Sandefjord har med seg en stor samling.
– Grytekluten skal være til heder og verdighet, opplyses de to, mens de viser frem mann- og kone kluter, nissekluter, kluter med dukkeansikt og kluter formet som gamle underbukser – med mammelukker på.