Gå til sidens hovedinnhold

Oppfinnelsens far: – Ideen var j ... god

Artikkelen er over 10 år gammel

FROGN: De tre Frp-politikerne hadde klokkertro på vannprosjektet til 150 millioner kroner. – Ideen var god, fastholder Martin Schanche.
De tidligere Frp-erne Viggo Amundsen, Stein Søyland (daværende leder i Frp) og Martin Schanche fra Frogn arbeidet sammen om avtalen med Iran om vannforsyning til landet.

Ordføreren blant aksjonærene

Over en tiårsperiode skulle de klare å selge vann for fem milliarder kroner, hevdet Amundsen, som var hovedmannen bak selskapet World Water Ways (WWW).
Til sammen 600 aksjonærer skal ha investert i vannprosjektet, blant dem ordfører Thore Vestby. Til ØB sier ordføreren at han tapte 10.000 kroner.
Det er foreløpig ukjent hvor mye aksjonærene totalt har tapt.

Omfattende vannprosjekt

Det revolusjonerende systemet gikk ut på å legge vannrør fra fjellene i Iran og ned til kysten, for så å frakte vannet med skip til Kuwait.
Store poser med vann skulle transporteres på en type vogner gjennom gigantiske rørgater på 120 kilometer. Vannposer fordi rørene var såpass dårlige at man ikke kunne kjøre drikkevannet direkte. Posene skulle blåses opp inne i rørene ved hjelp av en industrivifte.

Rallykonge og oppfinner

Oppfinnelsens far og prosjektets «byggeleder» var rallycrosskonge Martin Schanche. Han skal også ha hatt aksjer i WWW.
– Shit happens, er det ikke det de sier? Ideen var jo j ... god. Det er ikke så mye man får gjort med det som har skjedd, sier Schanche til ØB.
Hvor mye han har tapt å prosjektet ønsker han ikke å si noe om.
– Det gikk jo noen kroner, men hvor mye er en privat sak.
Før avtalen med de iranske myndighetene ble dradd i land i 2005, hadde Schanche testet ut teknologien med 80 centimeters vannrør. De virkelige rørgatene skulle ha en diameter på 1,58 meter.
På spørsmål om hvordan han fikk ideen til dette systemet, svarer han:
– Som guttunge reparerte jeg en del punkterte sykler. Det er samme prinsippet. Etter at sykkelen er lappet, må du pumpe luft i den.

– Har ingen kontakt med miljøet

Viggo Amundsen er i dag personlig konkurs og siktet for grovt skattesvik og økonomisk utroskap. Stein Søyland er pensjonert og har flyttet til Andorra.
– Jeg har ikke vært involvert i selskapet (WWW) siden konkursen i fjor sommer. Jeg har ingen kontakt med miljøet rundt det som var, sier Søyland til ØB på telefon fra Andorra.
Han sier videre at han ble kastet ut av styret i WWW for fire år siden og at han har tapt mye penger på prosjektet. Hvor mye vil han ikke oppgi.
– Det er ganske mye, for å si det sånn.
I likhet med Schanche stiller han seg uforstående til at rørprosjektet ble bare rør.
– Når tid fikk du de første signalene på at det gikk feil vei?
– Det siste året før det gikk galt, sier han.