Gå til sidens hovedinnhold

Skal saksøke Skatt Øst etter politianmeldelse

Artikkelen er over 9 år gammel

FROGN: Viggo Amundsen ble politianmeldt av Skatt Øst for grov økonomisk utroskap og skattesvik på 17 millioner kroner. Nå har politiet henlagt saken, og Amundsen varsler søksmål mot Skatt Øst.

Etter å ha gransket Viggo Amundsens transaksjoner i flere år slo politiet og Skatt Øst til mot Viggo Amundsen i september 2009. Skatt Øst mente den profilerte forretningsmannen og Frp-politikeren i Frogn hadde unndratt 17 millioner kroner i skatt. Ifølge Skattekrim unnlot Amundsen å oppgi aksjegevinst på 56 millioner kroner.

For å få dekning for kravet ble det tatt pant i flere eiendommer registrert på Amundsen.

Henlagt

Nå har han fått to brev datert 23. april fra politiet hvor de opplyser at saken er henlagt på grunn av bevisets stilling og at loven gir særskilt grunn til det.

– Etter å ha vært hengt ut i nær sagt alle landets aviser i mer enn to år i en sak som har ruinert meg personlig så skjer dette. Et tynt brev bestående av et ark med to og en halv linje er avslutningen på saken, sier Viggo Amundsen bittert.

Les også:

Fire selskaper konkurs

Han forteller at han ikke på noen måte føler lettelse.

– Nei, jeg greier ikke det. Denne saken har allerede ødelagt så mye. Den har blant annet medført at fire selskaper har gått konkurs, deriblant World Water Ways (WWW), hvor 500 aksjonærer mistet alt de hadde satset samt et forestående aksjeutbytte på 100 millioner dollar. Vi hadde et lån på 80 millioner dollar klart for å investere i vannprosjektet, hvor vann fra Iran skulle selges til Kuwait, da skattesaken kom opp. Resultatet var at banken trakk seg.

– WWW ble dermed tvangsoppløst og ideen er nå overtatt av et asiatisk firma. Det ble også gjort beslag i masse dokumenter deriblant papirene til ytterligere tre firmaer som også gikk konkurs på grunn av dette.

Les også:

Personlig ribbet

Viggo Amundsen, som nå har blitt pensjonist, forteller at de også står ribbet tilbake personlig.

– Vi har solgt huset og hytta står for tur. Bobestyreren har sørget for at en stor del av pensjonen min går inn i boet, og de har vært på kona mi for å skaffe inntekter. Hun har imidlertid ikke jobbet på 25 år.

– For enkelt

Amundsen er sterkt kritisk til skatteregimet i Norge.

– De kan tydeligvis gjøre akkurat hva de vil, uten å tenke over konsekvensene. Det er bare å gå til tingretten så får de lov til å ta arrest i hva de måtte ønske. Det er altfor enkelt.

Gigantsøksmål

Frogn-mannen har imidlertid fortsatt kamplysten i behold, og det lover han at Skatt Øst skal få merke.

– Jeg kommer til å gå til sak mot dem. En gruppe med advokater har jobbet med dette i lang tid allerede. Jeg må få med de 500 aksjonærene i WWW på et massesøksmål mot staten.

– Hvor stort søksmål snakker vi om?

– Det vet jeg ikke, men at det blir stort er det ingen tvil om, sier Viggo Amundsen.