Miljøarbeider tappet kontoen til beboer

FIKK SPARKEN: Miljøarbeideren var primærkontakt for en av beboerne på omsorgsboligene i Frogn da hun underslo penger fra kontoen hans. FOTO: TORE KUBBERØD

FIKK SPARKEN: Miljøarbeideren var primærkontakt for en av beboerne på omsorgsboligene i Frogn da hun underslo penger fra kontoen hans. FOTO: TORE KUBBERØD

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Som miljøarbeider i Frogn hadde kvinnen tilgang til konti tilhørende en funksjonshemmet mann. I tre måneder tappet hun kontoen hans til eget bruk.

DEL

DRØBAK: Miljøarbeideren fungerte som primærkontakt for den funksjonshemmede mannen. Gjennom nettbank og bankkort tilknyttet brukerens konti hadde hun full disposisjonsrett over kontiene hans. Ifølge ligningstallene for de siste årene har mannen flere millioner i formue. Hun betalte alle regningene hans, samt mat, klær, utstyr og reiser med bankkortet hans.
Kontanter skulle holdes i en egen kasse for klienten. En rekke uttak på 2000 til 3000 kroner i løpet av kort tid fikk noen til å reagere, og etter tre måneder ble kvinnen konfrontert med uttakene. Da hadde hun urettmessig tatt ut 46.000 kroner fra kontoen til den funksjonshemmede mannen.

LES OGSÅ:– Kontrollrutinene våre er gode nok

Grovt underslag

Under rettssaken i Follo tingrett avla den tidligere miljøarbeideren en uforbeholden tilståelse. Pengene hadde hun tatt ut til eget bruk, innrømmet hun.
Dermed har hun gjort seg skyldig i grovt underslag, er rettens konklusjon.

Misbruk av særlig tillit

– Retten finner at sterke allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende ved grovt underslag av slik art som her, hvor underslaget er skjedd av en offentlig tjenesteperson ved misbruk av den særlige tilliten hun hadde som primærkontakt for en psykisk utviklingshemmet klient, og ved gjentatte kontantuttak hvor det samlede underslåtte beløp av 46.000 kroner, heter det i dommen.

Må sone i fengsel

Verken samfunnstraff eller betinget fengsel er straff god nok, ifølge dommeren.
Straffen er satt til fengsel i 45 dager. 25 dager er gjort betinget med en prøvetid på to år. Det er fordi det har gått lang tid fra underslaget skjedde til saken kom opp for retten, uten at kvinnen kan lastes for det.
Kvinne har vedtatt dommen.

Må betale tilbake alt

Frogn kommune har allerede erstattet pengene som ble tappet fra den funksjonshemmede mannens konto. Før rettssaken har kvinnen betalt kommunen 14.000 av de 46.000 kronene hun forsynte seg med. Resten er hun dømt til å betale innen to uker etter dommen.

Artikkeltags