Med hjerte for vakre roser

Hanne Dølheim (til venstre) har en tre mål stor hage opp mot skog og jorder, der det også er anlagt flere fine bed. Aase Winger er kommet på besøk for å planlegge aktiviteter i Drøbak/Frogn roseklubb, og de to kvinnene kan gjerne fordype seg i rosebøker. 
Foto: Kari Kløvstad

Hanne Dølheim (til venstre) har en tre mål stor hage opp mot skog og jorder, der det også er anlagt flere fine bed. Aase Winger er kommet på besøk for å planlegge aktiviteter i Drøbak/Frogn roseklubb, og de to kvinnene kan gjerne fordype seg i rosebøker. Foto: Kari Kløvstad

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

FROGN: Tykke, kremgule roseknopper strekker seg opp fra en potte. De er kommet til et godt hjem nord i Frogn. Men det har ikke alltid vært slik hjemme hos Hanne Dølheim.

– Når jeg har lyktes med roser, kan alle få det til, mener Hanne Dølheim.
Vi sitter ute ved hagebordet og blomsterentusiasten lener seg på en stor stabel med rosebøker. Med interessen kommer kunnskapen. Dette gjelder også om du starter på bar bakke.
– Selv om jeg likte blomster som liten, har jeg ikke alltid hatt en hobbygartner i magen. Da vi flyttet hit til Nordre Frogn hadde svigermor en stauderabatt med pioner, løytnantshjerter og tulipaner. Den feide jeg ned med gressklipperen, sier Hanne, og grøsser litt når hun tenker tilbake.
For ti år siden begynte hageinteressen så smått å spire, og det var de flotte rosene som virkelig fristet.

Rett i døden

– Alt ble feil, og «Nina Weibull» døde første vinteren, sier Hanne.
Den som måtte takke for seg var en blodrød klaserose, som er kjent for å være både sterk og robust.
Den enkle lærdommen var, du planter ikke en skjønnhet altfor høyt i bedet og serverer henne tung leirjord.
Det er altfor dyrt og trist å feile. Hanne meldte seg inn i det lokale hagelaget og begynte å lese bøker. De siste fem årene har rosesamlingen vokst til 70 planter, og entusiasten er også styremedlem i Norsk Roseforening.
Siste skudd på stammen er å danne Drøbak/Frogn roseklubb. Og med det stikkordet kommer Aase Winger vandrende over plenen. Hun er et kjent fjes i Drøbak og har vært med på å ta initiativet.

Rosenes by

– Jeg vil påstå at Drøbak var rosenes by, også før Molde, og dette må vi fortsette å ta vare på, sier den frittalende pensjonisten.
Hun vil ikke bare ha rosemerkelapp.
– Jeg er blomsterdamen.
Det samme gjelder også Hanne.
– Rosene blir ofte så nakne på «føttene» så da trengs det andre stauder rundt.
Før vi kommer over til hvilke planter som kler hverandre, lar vi de to kvinnene komme med sine hovedråd til alle som er nysgjerrige på roser.

Roser som tåler klimaet

Herdighetssone er et ord som folk med hage må forholde seg til. Det vil si: Hvor kaldt og værhardt blir det hos deg om vinteren? Rosesorter som klarer seg i det milde kystklimaet i Drøbak, kan takk for seg i Nordre Frogn. Og du må finne enda mer robuste sorter til kuldehullene på Siggerud eller i Enebakk. Alle planter skal være merket.
– Fra H5 til H8 skal det gå bra, mener Hanne.
Så starter gravearbeidet. Hullet til ei ny rose skal være minst 50 centimeter i diameter og like dypt.
– Jeg pleier å si at podestedet skal være 15 centimeter under baken. Har du leirjord, så bland den ut med sand. Eller omvendt og ha kukompost i plantehullet.
Roseentusiastene er raske med å legge til at du ikke trenger å ha en hage til rosene. De kan også plantes i store krukker på terrassen.
Og helt logisk, kjøper du store planter er de ofte dyre, men de vokser seg fine på kort tid. Velger du mindre og billigere planter, må du være mer tålmodig.
Duoen står på at rosene krever lite stell. De skal ha gjødsel i april, mai og juni og klippes etter læreboken. Dette varierer fra sort til sort.

Enkelt og romantisk

– Er du nybegynner, så start med et bed. Jeg har valgt å ha mitt beste ved inngangen. Da kjenner jeg den nydelige roseduften med en gang jeg kommer ut av døren, sier Hanne.
Oppskriften kan være: Kjøp en dyr, velluktende rose du virkelig liker og plant den sammen med en klematis, en pion, hosta og lavendel.
– Da har du et fint, romantisk bed og ser at du lykkes, mener Hanne Dølheim og Aase Winger.

Du finner mye kunnskap omroser på:
www.norskroseforening.com

Artikkeltags