Gå til sidens hovedinnhold

Ad Astra overtar for sommerkonsertene

Artikkelen er over 7 år gammel

To uker etter at de populære sommerkonsertene er over, åpner Danuta Kozon igjen dørene i Drøbak kirke. Denne gang for en konsertserie med unge talenter og etablerte musikere.

DRØBAK: – Det har vært en fantastisk konsertsommer. Vi hadde nesten bare fulle hus på de ordinære lørdagskonsertene og noen færre under Kammermusikkfestivalen.

– Med 315 plasser i kirken betyr det at rundt 5000 mennesker har opplevd konsertene i Drøbak kirke denne sommeren, sier Danuta Kozon.

Hun startet opp Sommerkonsertene i Drøbak kirke for 20 år siden og er fremdeles kunstnerisk leder og drivkraften bak konsertserien.

Lange køer

Sommerkonsertene er en etablert konsertarena for klassisk musikk i Follo-regionen.

– Folk i Oppegård, Ski, Ås og resten av Follo, og Oslo, stiller seg i kø for å få med seg konsertene sammen med publikum fra Drøbak, sier Danuta Kozon.

– Hvilke musikere har skapt lengst køer?

– Mange. Konsertene med jazzpianisten Tord Gustavsen, Elizabeth Norberg-Schulz, Grieg Trio og Solveig Kringlebotn forårsaket lange køer utenfor kirken.

– Det sto så mange i kø at vi ikke hadde plass til alle i kirken og mange måtte avvises.
Arbeidet med å booke musikere til neste års konsertserie er i gang lenge før siste sommerkonsert med Grieg Trio i slutten av august.

– Halvparten av neste års program er klart. Jeg samarbeider med Norges elitemusikere, og de er ikke vanskelige å be. De fleste er imponert over publikum under sommerkonsertene i Drøbak. Dette er det eneste stedet hvor folk ikke klapper mellom satsene, har flere av dem gitt uttrykk for.

Unge talenter

13. september er det på`n igjen for Danuta Kozon, denne gang med den årlige konsertserien «Ad Astra» med unge talenter i Drøbak kirke. Førstemann ut er blant andre trompetisten Trond Sagbakken.
Hver eneste lørdag frem til og med 29. november er det «Ad Astra»-konserter. De starter også klokken 12 og er gratis, akkurat som sommerkonsertene.

– Altså en konsertserie med bare ukjente navn?

– Mange er unge, men har gjort det bra i Ungdommens Musikkmesterskap og i «Virtuos»-konkurransen i NRK, blant andre Eivind Holtsmark Ringstad på bratsj, som vant den europeiske finalen.

– Dessuten vil elever ved de fleste kulturskoler i Follo bidra under flere av konsertene.

Årets utgave av «Ad Astra» har endret noe på profilen. Flere erfarne musikere vil også bidra, blant andre Arve Tellefsen, Solveig Kringlebotn og Jie Zang på piano.

– Det gir støtte til de unge musikerne og betyr også mer publikum i kirken, poengterer Danuta Kozon.