SKI: - Har du noen nettoformue etter at gjelden er trukket fra?

- Hehe, nei, svarte Viggo Helge Amundsen, tilsynelatende oppgitt, på spørsmålet fra tingrettsdommer Kari Willoughby da rettssaken mot ham startet i Follo tingrett i dag.I løpet av 21 dager skal vanngründeren og den tidligere Frp-politikeren fra Frogn redegjøre for hvor det er blitt av millionene etter skandaleprosjektet i Persiabukta. Han er tiltalt for grovt skattesvik av 31,4 millioner kroner og grovt underslag av 5,2 millioner kroner etter det mye omtalte vannballongprosjektet gjennom selskapet World Water Ways (WWW). Strafferammen er på 6 år.

– Jeg erkjenner ikke straffskyld, absolutt ikke, ikke på noen punkt, uttalte en kampklar Amundsen til ØB 25. juli. I dag gjentok han dette i retten.

Amundsen vil gjennom sine forsvarere Trond Larsen og Fredrik Sollie førsøke å bevise faktafeil i aktoratets bevismateriale.

Les også:

Påtalemyndigheten mener millionene havnet i egen lomme

Historien om de tre Frp-politikerne og vanneventyret i Persiabukta

 

- Vi mener han har tatt pengene

 

Det fremgår av tiltalen at i perioden 2008 til 2009 foretok selskapet Amundsen kontrollerte i Karibien, Nevis International Shipping Ltd., salg av aksjer i World Water Ways AS. Kjøpesummen, totalt 5 213 033 kroner tilhørende selskapet ble innbetalt til Viggo Amundsens private konto.

 

- Vi mener Amundsen har tatt disse pengene. Nevis er selger og det naturlige ville være at også Nevis er mottager av pengene, uttalte aktor Tor Anders Persen i Follo tingrett.

 

Etterforskningen viser ifølge Persen at pengene har gått til privat forbruk

Fortsatt planer om vannsalg

Over 600 aksjonærer skal ha investert i WWW og tapt alt, deriblant flere politikere, journalister og finansfolk i lokalmiljøet i Frogn. To av aksjonærene tok plass på tilhørerbenken på rettens dag én. De er Amundsens støttespillere og sier til ØB at de forsøker å holde liv i vannprosjektene.

- Selskapene er historie, men avtalene om vannleveranser i Persiebukta står ved lag, forteller de.

De fulgte nøye med, ristet på hodet, småpratet med hverandre og noterte under aktor Tor Anders Persens innledningsforedrag. De er i harnisk over at aktoratet i siste liten bringer nye tall til torgs, og mener dette skaper problemer for forsvaret.

Amundsen trakk forsiktig på smilebåndet da tiltalebeslutningen ble lest opp. Han har i forkant av rettssaken varslet aha-opplevelse når han de neste tre dagene skal innta vitneboksen.

Varsler nye tall

Tiltalen består av flere punkter og det er et omfattende bevismateriale aktor skal legge frem for retten (se faktaboks). Det er satt av flere dager til dokumentasjon, hvor aktor vil gjennomgå stiftelsesgrunnlaget, eierskapsforholdene og regnskapene til flere av selskapene Viggo Amundsen har vært involvert i. Persen utelukker ikke at det kan komme korrigeringer av tall underveis.

Tre spørsmål står sentralt i aktoratets bevisføring: 1) Har Amundsen solgt aksjer i WWW? 2) Hva er likningsverdien på disse aksjene? 3) Har salget gitt en gevinst som er skatteberettiget og som burde vært registrert i selvangivelsen?

 

Karantene, konvertering av gjeld og byttehandel

 

Viggo Amundsen skal ha vært en av stifterne av WWW i 2000, men ble avvist av Brønnøysundregistrene fordi han på grunn av konkurskarantene hadde forbud mot å stifte selskap.

 

Siden ble han hovedaksjonær i WWW gjennom en gjeldskonvertering mellom WWW og Amundsens selskap Simtech. Ifølge påtalemyndigheten skal gjelden på rundt 56.000 kroner ha blitt konvertert til aksjer.

 

I august 2002 fikk alle aksjonærene i selskapet Amundsen kontrollerte i Karibien, Nevis International Shipping Ltd., tilbud om å bytte Nevis-aksjer med WWW-aksjer. Tilbudet ble gitt gjennom Simtech, som var største aksjonær i Nevis International Shipping Ltd.

 

I brevet til de 79 aksjonærene ble de informert om at Nevis-aksjene var utvannet og uten verdi, samt at verdiene i fremtiden ville ligge i WWW. Alle aksjonærene unntatt én gikk med på byttehandelen.

 

Fester ikke lit til forklaringen

 

Etter gjeldskonverteringen og byttehandelen ble Amundsen, ifølge aktor, hovedaksjonær i WWW med sine ni millioner.

 

Amundsen hevder selv at han ikke har hatt noe med Nevis International Shipping å gjøre siden 2003, at selskapet siden 2003 var eiet av ukjente.

 

- Vi tror ikke det er noen ukjente eiere bak Nevis. Vi tror heller ikke det er et fullmaktsforhold mellom eierne av Nevis og Amundsen som gjør at han hadde tilgang til pengene etter salget av aksjene, uttalte Persen i retten.