Gå til sidens hovedinnhold

Amundsen dømt til tre år og ti måneders fengsel

Artikkelen er over 8 år gammel

SKI: Ekspolitiker og vanngründer Viggo Helge Amundsen er i Follo tingrett dømt til tre år og ti måneders fengsel for ikke å ha oppgitt 28 millioner kroner i gevinst fra salg av vannaksjer gjennom selskapet World Water Ways (WWW). Dette er i tråd med påtalemyndighetens påstand.

- Dommen kan synes streng, men det skal den være når det er snakk om et såpass grovt skattesvik som her, sier politiadvokat Tor Anders Persen til Dagens Næringsliv.

Amundsen har bestemt seg for å anke dommen.

LES OGSÅ:

Leverte penger i koffert til mellommenn

Aktor i retten: - Vi mener han har tatt pengene

Amundsen nekter straffskyld

Tre Frp-politikere, én vannboble

"Oppkonstruert"

Straffesaken er blant de største i Norge når det gjelder personlig skattesvik, og det har tatt tingrettsdommer Kari Willoughby og to meddommere over en måned å avsi dom.

I dommen skriver de blant annet at tiltaltes forklaring i retten fremstår som "oppkonstruert og tilpasset saken", og at den ikke samsvarer med "øvrige bevis". Dommerne konkluderer videre med at Amundsen oppga en viss gevinst men at han har "unnlatt å oppgi det fulle omfant".

Da ekspolitikeren forklarte seg i Follo tingrett, fortalte han blant annet at han overleverte kontanter i størrelsesorden 20.000-125.000 kroner til fire forskjellige menn på Hotel Continental.

- Noen ganger fikk jeg kvitteringer, andre ganger ikke, sa han.

Politiet har ikke klart å oppspore den mest sentrale av de fire, en Dr. Wainard.

Rundt 600 skal ha investert i vannprosjektet i Persiabukta gjennom World Water Ways, og tapt alt.