Gå til sidens hovedinnhold

Elever priser snusen og blåser i røykeforbud

Artikkelen er over 6 år gammel

Et forbud mot snus går ikke. Det er elevene vi snakket med på Ås videregående skole enige om. Røykfritt er det heller ikke.

ÅS: En røyksky stiger opp bak hekken inne på skoleområdet, og rett utenfor på veien står to elever med hver sin sigarett. Du trenger heller ikke være detektiv for å avsløre omrisset av de runde boksene i bukselommene. Så det er lite som tyder på at Ås videregående er blitt en tobakksfri skole ennå, selv om forbudet er innført.

– En slik lov er tullete, for om vi snuser eller røyker, så påvirker ikke det andre enn oss selv.

Vi treffer kvartetten Simen Eldøy, Klas Schjønnberg, Martin Eriksen og Leif Macelo i et friminutt. De har ulikt forhold til tobakk, men en ting er de helt enige om.

– Det går ikke an å stoppe snusingen, og lærerne bryr seg ikke. Noen sier det er greit, bare de ikke ser at elevene putter inn prisen. Og de fleste har selvkontroll.

Guttene tror at over halvdelen av dem som går på skolen snuser og at jentene er i flertall.

– Hva skjer hvis noen blir tatt?

– De får en anmerkning.

Sebastian Subotowicz har ikke helt fått med seg dette. Han kommer tilbake mot skolen, med en sigarett i munnen.

– Jeg er gammel nok til å røyke, og vet ikke hva som skjer.

Han kaster sneipen der det ligger flere andre, og er klar for ny time.

Les også: Rektor på Ås vgs er glad for røykeforbudet

Strengest inne

En rund boks avtegner seg i lommen til Jonas Nordang, og det er ingen hemmelighet at han snuser.

– Lærerne er mest strenge inne i timen. De sier ifra en siste gang. Blir du tatt på nytt, får du en anmerkning. De ga beskjed første dagen på skolen at det er blitt strengere når det gjelder røyk og snus, sier Son-gutten.

Det er helt tydelig at det blir lengre og lengre mellom de elevene som røyker fast og kjenner dragningen mot å ta seg en blås i skoletiden. I festsammenheng er det mer vanlig. Når det gjelder snus, går det andre veien.

– Vi skjønner at det ikke er lov å røyke på skoleområdet, men det er teit å ha forbud utenfor. Folk gjør sine egne valg og må vurdere egen risiko, sier Thea Rygge og Synne Rustberggard.

De går tredje året på Ås videregående og er sikre på at røykingen har gått ned mens snusingen har gått opp.

– Før syntes mange det var stygt å se jenter som snuser, men nå har dette endret seg, og vi har vendt oss til det, mener Thea og Synne.

Flere av elevene ØB snakket med påpekte at det også er lærere som snuser og røyker og at det kanskje er derfor de ikke håndhever reglene så strengt .

– Vet dere om lærerne har noe eget røykested?

– Det har de nok, men vi vet ikke hvor, sier de fire guttene.

Kommentarer til denne saken