Gå til sidens hovedinnhold

Høstmarked på Brønnerud skole gir penger til nytt barnehjem i Afrika

Artikkelen er over 6 år gammel

ÅS: Bugner. Det er ordet som best beskriver årets høstmarked på Brønnerud skole. Det bugnet av frukt og grønt og varer som var laget på avlingene fra skolehagen. Det bugnet av ivrige elever som sto bak bodene og solgte varene. Og det bugnet av foreldre, søsken og andre som gjerne ville ha en smak av ekte vare.

Bak et bord står Sokrates Vik og Thomas Laupstad og byr på jordskokkake for en billig penge. Det frister Ola Heir, som gjerne vil kjøpe et stykke av kaken han aldri har smakt før. Neste kunde er en kvinne som sikrer seg et glass med fenikkelkrydder, også det laget av varer høstet i skolehagen på Brønnerud skole.

 – Hva bruker du fenikkelkrydder til?

 – Har ikke peiling! Men det finner jeg vel ut på nettet. Det pleier å være veldig bra det de lager her, svarer hun før hun smetter bort til neste bod.

Mat fra egen skolehage

Der står Sandra Hamborg Mæhlum, Naglis Letakas, Jarle Røed Almås og Jakob Engebretsen bak et bord som bugner av varer. Der dukket ordet opp igjen.

– Vi selger mais, rødbeter, knutekål, tomater og gresskarkake. Og gresskarchutney! kommer en av dem plutselig på.

Ved neste bod er det Emilie Hammerud Skuterud og Faye Moniqe Soarez som står for salget. De kan by på løk, tomater og rognebærgele.

– Rognebærgeleen er det barna i C-klassen som har laget, forteller de.

Her kan du se flere bilder fra høstmarkedet på Brønnerud

Gresskar og gresskarsuppe

Elevene veksler mellom å selge og å være kunder.  Ti år gamle Fredrikke Qvam Heggetveit er veteran på høstmarkedet; dette er hennes femte. Lillesøster Therese (6 år) er med for andre gang. I kurven ligger to gresskar i fantastiske høstfarger.

– Fordi mamma liker gresskarsuppe, forklarer jentene.

Moren behøver ikke vente til hun kommer hjem for å få en smak av suppen hun liker så godt. I det utendørs suppekjøkkenet står Christoffer Bjerklund og øser opp suppe i kopp etter kopp.

– Hvis du vil ha litt rømme oppi, er det bare å ta! nøder sjetteklassingen.

Snart er hele suppekjelen tømt, og Christoffer må ha påfyll før han kan fortsette serveringen. De som ikke vil vente, får grønnsaksuppe fra kjelen ved siden av.

– Det er morsomt å hilse på alle folkene som kjøper, sier Christoffer mellom slagene.

Skal bygge nytt barnehjem i Zimbabwe

"Sadza" står det på plakaten bak Kaja og Christina. Her trenger vi hjelp av Birgit Aarrestad til å forklare hva slag mat dette er.

– Sadza er lokal mat fra Zimbabwe. Det er maisgrøt som de spiser med fingrene, sammen med en saus av løk og tomat. Og kjøtt, hvis de har råd.

Aarrestad er pensjonert lærer fra Åsgård skole. Hun ble kjent med en dame ved navn Mavis i Zimbabwe for 20 år siden. I 2007 var det mange foreldreløse barn i dette landet. Foreldrene var døde av Aids, og tilbake satt bestemødre med en gruppe barn. Mavis bestemte seg for å gi bort huset sitt til barna som manglet mor og far.

I 2009 ble Mavis Home stiftet som en frivillig organisasjon i Ås. Formålet er å støtte barnehjemmet i Zimbabwe. Brønnerud skole har helt siden startet hatt dette som sitt prosjekt. I år er det sjette gang skolen arrangerer høstmarked og gir inntektene til foreldreløse barn på et helt annet kontinent.

– Første året bygget vi nye toaletter ved hjelp av Brønnerud. Andre året gravde vi ny brønn. Og ved hjelp av Brønnerud skole skal vi nå bygge nytt barnehjem, med plass til ti unger. I dag har vi fem, så det blir en fordobling, forteller Birgit Aarrestad.