Utenlandsstudentene får svi ved NMBU

Leder av Studenttinget ved NMBU, Lasse Hjelle er ikke begeistret over regjeringens forslag om å innføre skolepenger. FOTO: Ole Kr. Trana

Leder av Studenttinget ved NMBU, Lasse Hjelle er ikke begeistret over regjeringens forslag om å innføre skolepenger. FOTO: Ole Kr. Trana

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

ÅS: Lasse Hjelle som sitter som leder av Studenttinget ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås raser over budsjettforslaget fra regjeringen. Universitetet har fått kuttet sitt budsjett med cirka 3,2 millioner kroner for neste år.

Det er ikke kronebeløpet som bekymrer Hjelle mest, men at forslaget fra regjeringen er at NMBU skal innføre skolepenger for studenter som kommer utenfor EU/EUS-området.

– Jeg er både skuffet og lei meg over forslaget fra regjeringen. At vi skal dekke inn budsjettkuttet ved å måtte innføre skolepenger for elever som for det meste kommer fra fattige og ressurssvake land i Afrika og Asia er ikke noe vi kan stå inne for, sier Hjelle.

På NMBU i Ås er det cirka 5000 studenter, av disse er cirka 1000 utenlandske. De som kommer fra land utenfor EU/EUS og som kan bli nødt til å betale skolepenger utgjør 425 studenter. Deler man 3,2 millioner kroner på disse, vil hver og en måtte betale 7500 kroner ekstra hvert år.

– Gratisprinsippet for studier i Norge har jo stått så sterkt i all tid, men nå vil regjeringen noe helt annet.  På NMBU utdannes det veldig mange innen studieretninger hvor et globalt perspektiv er en vesentlig del av utdanningen. Hvordan skal vi i Norge, sammen med studenter fra resten av Europa sitte og mene og synse hva som er best for land i Asia og Afrika uten å ha de med på laget?, spør Hjelle.

– Vi er helt avhengig av deres kompetanse for å utvikle verden i den retningen som er best for alle. Men blir det innført skolepenger her i landet vil garantert de fleste av studentene utenfor Europa velge andre land, sier en bekymret leder av Studenttinget på NMBU.

Også NMBUs rektor, Mari Sundli Tveit reagerer på forslaget fra regjeringen. Hun skriver blant annet følgende på NMBUs hjemmeside:

"NMBU mener det er en uheldig utvikling at det innføres studieavgift for studenter utenfor EU, slik forslaget til statsbudsjett legger opp til.Innføring av studieavgift for studenter utenfor EU rammer viktige prinsipper for kunnskapsdeling og behovet for økt kunnskapsutvikling i land som sårt trenger dette.

Forslaget til nytt statsbudsjett kan skape utfordringer for de internasjonale studentene.

- Skal det skapes bærekraftig utvikling og globale varige løsninger som bidrar til mindre fattigdom, bedre klima og miljø, sikrere matproduksjon og bedre helse, må det satses på kunnskap og kunnskapsdeling. Løsningene på mange av disse utfordringene ligger dessverre ikke bare i Norge eller EU. En innføring av studieavgift kan gjøre det vanskeligere for studenter å komme til Norge og NMBU. Vi har et samfunnsoppdrag og ansvar for å bidra til å dele kunnskap, sier Tveit."

Etter at Sverige for noen år tilbake innførte skolepenger for ikke svenske studenter, falt søknadsmassen med cirka 80 prosent. Det er dette norske studenter nå er redd vil skje i Norge også.

– Jeg frykter en rasering av det norske studentmiljøet hvis dette blir innført. Også i fjor ble dette foreslått i budsjettet, men grundig nedstemt. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal prøve seg igjen, sier Hjelle.

Hjelle stoler nå på at Venstre og Krf sørger for at dette forslaget til kutt ikke blir gjennomført. Og skal vi tro Venstre har han langt på vei rett.

– Jeg reagerte også på dette i budsjettet og skjønner studentenes bekymring. I tillegg er jeg redd for at en slik innføring av skolepenger for ikke EU/EUS-land bare er en snikinnføring som til slutt blir til at alle studenter må betale for å få seg en høyere utdanning i Norge, sier første nestleder i utdanningskomiteen, Iselin Nybøe (V) til ØB.

Nybøe er også redd for at skolepenger vil gjøre at antallet studenter vil synke dramatisk. Hun legger også vekt på de viktige impulsene elever fra ikke europeiske land kommer med.

– Vil dere stemme dette ned ved første anledning?

– Først skal vi i forhandlinger med Høyre og Frp, men jeg kan forsikre deg at denne saken står høyt på blokken. Det er jo bare Høyre og Frp som er tilhengere av en slik ordning. Jeg kan love studentene at vi er på deres side avslutter Nybøe.

Artikkeltags