Gå til sidens hovedinnhold

Vebjørn Sand er overrasket over flytteprosessen av DaVinci-broen

Artikkelen er over 7 år gammel

ÅS: Mannen bak Da Vinci-broen, Vebjørn Sand, er ikke veldig fornøyd med at prosessen med å flytte broen er satt i gang uten at verken han eller arkitekt, Knut Selberg er informert.

– At jeg skulle få greie på dette gjennom media, synes jeg er overraskende og jeg lurer på om dette er utredet grundig nok, sier Sand til ØB fra sin bopel i New York.

Broen, som er det eneste byggverket som står igjen etter Leonardo Da Vinci, var en lang men god prosess uttaler Sand.

Les også: Da Vinci-broen over E18 må fjernes

– Det tok vel nærmer seks år fra vi begynte til broen sto ferdig i 2001. Jeg kan godt huske at alle involverte parter jobbet fantastisk sammen. Både Statens vegvesen, ingeniører,  arkitekten, Moelven og myndighetene gjorde dette kunstverket mulig å realisere, sier Sand.

Kunstneren og arkitekten er skeptisk til om utredningen for hvorvidt broen må flyttes eller ei er gjennomarbeidet grundig nok.

Etter at ØB skrev om flytteplanen, har Vebjørn Sand vært i kontakt med Selberg for å se hva de kan gjøre.

– Det som er vesentlig er at dette ikke er en vanlig bro, men et kunstverk. Da komme åndsverkloven inn. Det er det viktig at Selberg og jeg er med videre i prosessen, sier Sand.

Sand vil gjennom arkitekt Selberg skrive et notat til tidligere prosjektleder i Statens vegvesen, Håkon Håversen slik at de på den måten blir en del av en eventuell flytteprosess.

– Hvis det etter et grundig arbeid viser seg at broen må flyttes, er det viktig at vi får en god dialog, slik vi hadde i perioden før 2001, sier Sand.

Broen var i 2001 den mest omtalte norske byggverket internationalt. Blant annet New York Times har skrevet to artikler om broen. Da broen ble åpnet av Dronning Sonja, var nyheten headlines på CNN. Magasinet Wired Magazine skrev i 2005 at Da Vinci broen en én av de fem flotteste broene på jorden.

– Er broen av en slik konstruksjon at den kan flyttes?

– Ja, den er laget av tre og skal etter det arkitekten sier være flyttbar, sier Sand.

– Vil du kreve å få et ord med i laget hvor den eventuelt skal plasseres?

– Jeg vil veldig gjerne delta tett i en slik flytteprosess avslutter Sand.