Gå til sidens hovedinnhold

Da Vinci-broen over E18 må fjernes

Artikkelen er over 7 år gammel

Planene om nye E18 fantes ikke da Da Vinci-broen ble bygget i 2001. Nå står den i veien for en ny og bredere E18.

ÅS: Representantene i Ås kommunestyre sperret øynene opp da nyheten om at Da Vinci-broen ved Nygårdskrysset kan bli flyttet når E18-utvidelsen kommer.

– Da Vinci-broen er en utfordring. Vi skal ha bredere vei enn tenkt da broen ble bygget. Det viser seg at det blir vanskelig å få trafikken under broen og den må derfor sannsynligvis fjernes. Vi vurderer nå tilstanden på broen, og ser på mulighetene for å flytte den, sa planleggingsleder Lisa Steinnes Rø i Statens vegvesen.

Det var Vebjørn Sand som tegnet Da Vinci-broen som står over E18 bare noen kilometer fra Tusenfryd.

Støyskjerming

På spørsmål fra salen fortalte hun at veien må senkes nesten to meter, men da vil brofundamentene bli avdekket og broen vil ikke komme til å se ut som den gjør i dag.

– En annen grunn til å fjerne den, er at vi skal skjerme Nygårdsåsen for støy. Vi klarer ikke å ha gjennomgående støyskjerming når broen er der. Lager vi en ny gangforbindelse, så klarer vi å få til en god støyskjerming. Og det er et viktig argument for å se på en annen løsning, sa hun.

Det gjøres nå en vurdering av den tekniske stilstanden til broen gjør det mulig å sette den opp et annet sted.

– Det er ikke mulig å forlenge broen, men dette er en trebro, så den kan flyttes. Vi vil samarbeide med Ås kommune for å finne et egnet sted, sa Steinnes Rø.

Forslag til reguleringsplanen for E18 ventes neste høst.

Hvor synes du brua ville passe best? Gi din menig i kommentarfeltet under: