-Barn bruker for mye tid på pc

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Forsker ved pedagogisk institutt på NTNU, Per Egil Mjaavatn, advarer barn og unge mot å bruke for mye tid på PC-en. Han mener foreldre må ta ansvar for å begrense bruken.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Ski Barn i alderen 9-16 år bruker i gjennomsnitt 39 minutter på dataspill hver dag, viser en statistikk fra Statistisk Sentralbyrå. Tallene ble kjent for et par år siden, og øker stadig. Forsker ved pedagogisk institutt på NTNU, Per Egil Mjaavatn, mener foreldre bør passe på.
–Utviklingen går i retning av mer data for barna. Spesielt gutter bruker for mye tid foran datamaskinen. En undersøkelse viste at enkelte unge bruker opptil 40 timer i uka på TV og data. Det er kolossalt mye, sier han.
Han forteller om såkalte "gamere". Det er et miljø der dataspill nesten betyr alt. Grupper, som regel ungdommer, møtes for å spille sammen eller mot hverandre via nettet. De spiller som oftest mange timer daglig.
–Det tar helt overhånd, og dette gjelder spesielt guttene. Jentene er mer opptatt av kreative ting, sier han.

Dårlig fysisk

Mjaavatn har tidligere forsket på barns bruk av data, og er bekymret for den fysiske formen hos dagens unge.
–Dataspillingen går på bekostning av fysisk aktivitet, og dermed kommer de i dårligere form. Mulig spillingen er sosialt, men jeg tror det ikke kan erstatte det å leke utendørs, sier han.

Ugunstig

Frode Hilde er manuellterapeut og advarer også mot databruken.
–Å sitte i en statisk tilstand over lengre tid er ugunstig for armene, nakken og ryggen, sier han, og legger til at overvekt også er et problem knyttet til for mye databruk. I tillegg er det viktig med riktig sittestilling, ifølge Hilde.
–De fleste sitter som en potetsekk, og må gjøre en slags knekk på nakken for å se på skjermen. Dette fører til dårlig blodsirkulasjon, som igjen kan føre til hodepine og andre ting, forteller han.

Foreldrenes ansvar

Med data har barn tilgang til både tvilsomme nettsteder og voldelige spill. Mjaavatn mener at foreldrene har et stort ansvar for å passe på hva barna deres gjør foran dataskjermen.
–Det er vanskelig å kontrollere, blant annet fordi ungene ofte vet mer om data enn mor og far. Da er det viktig at foreldrene setter seg mer inn i sakene, og er nysgjerrig. I tillegg bør de sørge for å ha datamaskinen stående på et sted der de hele tiden har oppsyn med den, mener han.

-men Jens er ikke enig

Jens Waller Aasgaard(16) er en av de mange såkalte "gamere", som møtes for å spille på PC-en. Han spiller sammen med to venner og mange andre fra hele landet. De sitter hver for seg, og prøver å spille så ofte som mulig. Jens synes ikke spillingen har noen negativ effekt.
–Det er faktisk ganske sosialt, selv om vi sitter hver for oss, sier han.
Tidligere spilte han så ofte som mulig, men foreldrene satte en stopper. Nå får han kun spille seks timer i uka. En avgjørelse han ikke likte.
–Jeg skulle gjerne spilt mer jeg. Jeg har verken hatt noen psykiske eller fysiske belastninger som følge av dataspill, og det gikk heller ikke utover skolen, forteller Jens.
Han synes foreldre bør tenke mer på de positive sidene ved å spille på PC-en.

–Vi sitter ikke bare foran en skjerm og glor. Foreldre bør tenke mer på hvor sosialt det er, avslutter han.

Per Egil Mjaavatn vil også legge vekt på at det finnes en del positive ting knyttet til databruk.

–PC er et fantastisk instrument for læring og kontakt, og åpner for nye måter å jobbe på. Ungene blir også mer kreative ved bruk av data, sier han.

Artikkeltags