Belønnet med SKUP-diplom

ØB-journalistene Harald Wisløff og Elin Svendsen ble på SKUP-konferansen i helgen tildelt diplom for "Anbudssaken i Ski".

ØB-journalistene Harald Wisløff og Elin Svendsen ble på SKUP-konferansen i helgen tildelt diplom for "Anbudssaken i Ski".

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

ØBs to journalister, Elin Svendsen og Harald Wisløff, ble på den årlige SKUP-konferansen i helgen tildelt diplom for "Anbudssaken i Ski". Vinnere av SKUP-prisen ble Aftenposten og NRK Brennpunkt.

DEL

–Kjempehyggelig for oss som har jobbet med saken. Det har vært en tøff sak som vi nå har fått anerkjennelse for blant pressekolleger i for det vi har gjort, sier ØBs journalister Elin Svendsen og Harald Wisløff.
De to ble tildelt SKUP-diplom for "Anbudssaken i Ski" under SKUP-konferansen i Tønsberg i helgen. SKUP-prisen er norsk presses pris for fremragende undersøkende journalistikk. På den årlige SKUP-konferansen kåres en vinner. Premien består av SKUP-kuben, laget av Røros-kunstneren Synnøve Korssjøen, og et prisbeløp på 50.000 kroner. I år ble prisen delt mellom Aftenposten og NRK Brennpunkt. Aftenpostens med avsløringene rundt vannverket på Øvre Romerike og NRK Brennpunkt med kvikksølvsaken.

Prestisje.

I pressemiljøet blir SKUP-prisen høyt verdsatt. Og at Østlandets Blad ble tildelt diplom, vil bli lagt merke til. SKUP står for Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) og har som formål å inspirere til undersøkende journalistikk i norske medier.
–Dette er norsk presses mest prestisjefylte konkurranse og kalles for NM i journalistikk. Vi er svært stolte av at ØB - som en av få - fikk diplom, sier nyhetsredaktør Alexander Øystå.
I begrunnelsen for tildeling av diplom til Østlandets Blad heter det: "En middels stor norsk kommune har gjerne et årsbudsjett på rundt en milliard kroner. Denne pengestrømmen gjør at lokalmediene har en av Norges viktigste vaktbikkjefunksjoner.
I en slik kommune førte rykter om ureglementert anbudspraksis og sammenblanding av roller til at kommunerevisjonen satte i gang granskning. Det gjorde også to journalister i lokalavisen.
Revisjonsrapporten slo fast at ingen kommuneansatte hadde blandet roller.
Men journalistene jobbet systematisk videre. De ønsket å finne det revisjonen ikke fant. De oppsøkte alle kommunens byggeplasser og kunne ved selvsyn konstatere hvem som fikk jobbene. De undersøkte metodisk alle offentlige registre for kommunale anbud - Og for kommunale sjefers private byggeprosjekter. De oppsøkte hus og hytter, og snakket med en mengde kontraktører, bransjefolk og kommuneansatte.
Og slik kunne de til slutt dokumentere hva de offentlige granskerne ikke fant: At to kommunale sjefer, som hadde delt ut byggeoppdrag til firmaer for flere hundre millioner kroner uten anbud, hadde mottatt varer og tjenester privat fra de samme firmaene.
I ettertid har de to kommunelederne sagt opp jobbene sine, kommunen har laget nye anbudsregler og kurset ansatte om regler for offentlige innkjøp.
Saken er nå under politietterforskning.

Artikkeltags