Denne gjengen vil lage liv og røre for overvektige barn

Alle skal i aktivitet: De voksne får heller ikke sitte stille når det er Liv og røre. Fem av dem som står bak er Thomas Nielsen, Hjelper'n, Torhild Haga Brødholt, helsesøster, Lene M. Østby, Frisklivssentralen, Kine Aileen Haug, Frisklivssentralen og Anna M. Eklöf-Flugstad, fysioterapeut. Alle foto: Christian Clausen

Alle skal i aktivitet: De voksne får heller ikke sitte stille når det er Liv og røre. Fem av dem som står bak er Thomas Nielsen, Hjelper'n, Torhild Haga Brødholt, helsesøster, Lene M. Østby, Frisklivssentralen, Kine Aileen Haug, Frisklivssentralen og Anna M. Eklöf-Flugstad, fysioterapeut. Alle foto: Christian Clausen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

SKI: Vekt er aldri enkelt, spesielt når det gjelder barn. Nå inviterer Frisklivssentralen i Ski til Liv og røre. Helt gratis.

Helsesøster Torhild Haga Brødholt og kollegaene følger med på barns vektutvikling. All statistikk på landsbasis viser at den går oppover. Helsesøstrene veier og ser det samme. Men hva så?

Da ØB for en tid siden var på Grete Roedekurs for ungdom, var det flere av foreldrene som først hadde vært på leting etter hjelp hos det offentlige. Men det fantes ikke noe tilbud.

LES OGSÅ:

– Foreldre skal sette grenser

Et følsomt tema

– Overvekt hos barn er et følsomt tema, og det kommer mange til meg som spør «er jeg for tjukk?» Barn skal ikke være gamle før de ser hvem som står på hvilke side av skalaen, og for noen er det sårt at de har et litt høyt tall, sier helsesøsteren.

Nå er hun blitt en del av tilbudet Liv og røre, som Frisklivssentralen i Ski kommune drar i gang i januar. Der går fagfolk sammen om å finne morsomme aktiviteter for barn og foreldre, og med i pakken er også veiledning i kosthold, motivasjon og grensesetting.

Slanking er ikke noe ord som brukes, men det er ikke sunt å være overvektig, og situasjonen kan forverre seg senere i livet.

– Barn skal være trygge og litt glade i seg selv. De skal ikke stå igjen når andre løper, streve i gymen ellerha vansker med med å komme opp og ned av scenen under juleavslutningen, sier helsesøsteren.

Torhild Haga Brødholt kan slite litt når hun tar opp barnas vekt og foreldrene svarer: «I vår familie er vi litt kraftige, og vi spiser sunt hjemme hos oss».

LES OGSÅ:

– Foreldrene kan sette matgrenser

Vil at barn skal bli mer aktive

Artige aktiviteter

Barna som blir med på Liv og røre, skal som navnet tilsier, ha det gøy og være i aktivitet på de ettermiddagene de møtes. Det er Kine Aileen Haug hos

Frisklivssentralen som har hatt ansvaret for å lage dette helt nye tilbudet, og noe av det viktigste er å finne frem til morsomme aktiviteter som barna liker.

– Ikke alle er glade i å gå på tur, så vi skal innom klatring, være i svømmebasseng sammen, teste kampsport og mye annet som barna kan bli kjent med i løpet av dette året, sier Kine Aileen Haug.

Noen turer blir det også, og dette er et begrep som kan oppfattes forskjellig.

– For enkelte kan dette være å gå sakte fremover i kinokøen, sier helsesøsteren.

Oppleve glede

For en del foreldre er det ikke så lystbetont å ta med barna ut i en mørk og kald årstid.

– Målet vårt er at vi skal skape et sted der barna opplever glede ved å være i aktivitet. Dette skal gi dem mestringsfølelse og være med på å øke livskvaliteten, sier Lene M. Østby, som leder Frisklivssentralen i Ski.

Hun understreker at det ikke bare er vekt det er snakk om når de skal skape liv og røre.

LES FLERE NYHETER HER!

Artikkeltags