En skole i Clemets ånd

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Utdanningsminister Kristin Clemet (H) besøkte Flåtestad skole tirsdag kveld. Hun kunne vel neppe valgt et bedre sted for å fortelle om sine visjoner for skolen.

DEL

GREVERUD: Foreldre, lærere og arrangør Oppegård Høyre møtte en svært engasjert utdanningsminister Kristin Clemet. Hun presenterte stortingsmeldingen «Kultur for læring», men ble også presentert en skole som glir rett inn i Clemets fremtidsskole.
– Flåtestad skole er en av de få skoler der man systematisk blander aldersgrupper og benytter seg av baser. Forskning viser at elever har godt av å lære av eldre elever, og at de eldre har godt av å lære bort, sa Clemet til ØB etter å ha fått en omvisning på Oppegårds flaggskip av en skole.

Skal bruke tid

Kristin Clemet mener stortingsmeldingen «Kultur for læring» kan bli vedtatt uten store endringer før neste sommer.
– Men vi skal bruke tid på å fase den inn, så både foreldre og lærere får forberedt seg, opplyste Clemet til en lydhør forsamling.
Kunnskap, både elevenes kunnskap og kunnskap om skole og læring, mangfold og likeverd står sentralt i Clemets fremtidsskole.
– Det norske utdanningssystemet som sådan er blant verdens beste. Men vi har svakheter. Blant annet har vi for mange elever med faglig svake resultater, vi har svak kultur for læring og det er faglige forskjeller på elever med ulik sosial bakgrunn.
Derfor vil Clemet gjøre store omveltninger i skolen. Hun har allerede åpnet nettstedet skoleporten.no, og vil fortsette med de omdiskuterte nasjonale prøvene.

«Tyranni»

I tillegg vil Clemet øke lærerne kompetanse, blant annet ved å innføre opptakskrav til lærerutdanningen. Lærerne skal bruke mer tid på å samarbeide, og Clemet vil ha bukt med «ett-tallstyranniet», som hun kaller det.
– Elevene skal ikke møte til én time med ett fag og én lærer, sa Clemet, som heller vil ha fleksible timer med lærere som samarbeider og evaluerer undervisningen sammen. Hun la til at hun forventer at foreldrene får panikk av dette.
Elevene på Flåtestad er imidlertid godt i gang med undervisning slik Clemet ønsker den, og elevene Vilde Granne Kvale (15) og Morten Malmo (15) fortalte villig den voksne forsamlingen om hverdagen på skolen.
– Vi trenger trygghet og et godt skolemiljø. Aldersblandingen bidrar til det, og vi føler at vi får påvirke undervisningen. Dermed blir vi mer motiverte, fortalte de to elevene.

Setter Clemet på tiltalebenken

I ettermiddag setter Follo Rød Ungdom opp teaterstykket ”Rettsaken mot Kristin Clemet”. Dette vil foregå på plenen
utenfor rådhuset i Ås sentrum klokken 17.
-Vi gjennomfører aksjonen fordi Rød Ungdom møter Staten i Høyesterett fredag 17 september, heter det i en pressemeldingfra Rød Ungdom. I august 2001 la Rød Ungdom ut tretten lærebøker på internett, til fri
nedlasting for elevene. Bakgrunnen for aksjonen var et mangeårig krav, gratis lærebøker i videregående skole. For denne aksjonen ble Rød
Ungdom i Lagmannsretten 24. mai 2004 ilagt foretaksstraff gjennom en bot til statskassen på 25.000 kr.
- Jeg mener Staten bryter Opplæringsloven. Hvert år betaler elevene for dette lovbruddet. Clemet står ansvarlig for lovbruddet, og sender regninga til elevene, sier Silje Johannesen fra Follo Rød Ungdom.

Artikkeltags