ENEBAKK: Det 75 år gamle samfunnshuset Ignarbakke i Kirkebygda er nedbrent.

Da brannvesenet ankom med to vaktlag rundt klokken to natt til torsdag, var bygget overtent.

– Et røykdykkerlag på tre mann tok seg inn i et forsøk på å redde trebygningen, men de måtte avbryte på grunn av for høy varme. Vi så tidlig at vi ikke klarte å redde samfunnshuset, forteller fagleder Rune Larsen ved Nordre Follo Brannvesen til ØB.

Vil du si det var dramatisk?

– Ikke når det ikke var folk i bygget. Huset har jo verdi, men ingen menneskeliv har gått tapt, sier Larsen.

Giftig røyk i retningen mot boligfeltet

Beboere på Lotterudfeltet, med cirka 30 hus, ble bedt om å holde vinduer igjen på grunn av røyken fra bygningen, og politiet partuljerte boligfeltet for å informere folk.

– Det var mye røyk og vindretningen førte røyken mot boligfeltet. Røyken anses som giftig og man kan føle alt fra ubehag til å bli syk, sier Larsen.

Ingen skal ha blitt evakuert.

For å unngå spredning til et fjøs med omkring 30 dyr på andre siden av veien, stod brannvesenet også vakt der.


Les mer om bakgrunnen for navnet Ignarbakke her

 

Politiet vil gjennomføre åstedsundersøkelse senere for å finne brannårsaken, som per nå er den ukjent.

– Et kulturminne er borte

– Dette er forferdelig trist for bygda, uttaler leder i Enebakk Historielag, Henning Bergersen.

Han har mange gode minner fra Ignarbakke. Et solid tømmerhus med en stemning Bergsersen bare kan beskrive som fantastisk. Huset ble brukt til alt fra bryllup til konfirmasjon, så vel som bygde- og kulturarrangementer. Han frykter at det nedbrente samfunnshuset skal skade kulturlivet, men:

– Det er godt bygda fortsatt har Bøndenes Hus, sier Bergersen og forteller gjerne hvorfor en så liten kommune som Enebakk har hatt to samlingshus.

Det var stor uenighet om Enebakks nye storstue på 1920-tallet. Innbyggerne ble ikke enige, dermed ble Ignarbakke i Kirkebygda bygget i 1928. Bøndenes Hus i Ytre Enebakk sto ferdig året etter.

De siste årene har det igjen vært diskusjoner rundt og et ønske om et større samlingshus i Enebakk. Bergersen er usikker på om Ignarbakke kan bli gjenreist, men mener det er gunstig for kulturlivet at samfunnshuset bygges opp igjen.

– Ignarbakke har vært et symbol på bygdas gamle navn, og det har vært et samlingspunkt for hele kommunen. Et kulturminne er borte, men nå er jeg glad bygdefolket ikke ble enig på 20-tallet og bygget to relativt like hus, uttaler Bergersen.

Ønsker tips fra brannatten

Torsdag ettermiddag kom polititet med en etterlysning. De ønsker tips fra publikum i forbindelse med brannen i natt. Politiet er interessert i observasjoner i området mellom 00.00 og 02.00.

Tips mottas på tlf 404 16 604.
 

 

Les flere nyheter fra Follo her

Har du tips i saken?

Kontakt redaksjonen på 64 877 877 eller på mail her