OSLO: Varmende fakler, sterke ord. Det hjelper en 13-åring fra Ski når håpet er i ferd med å slukne.

- Det er utrolig koselig og fantastisk å se at det er så mange her. Det betyr veldig mye og jeg vil takke alle som er kommet hit for å støtte oss, sier en rørt Farha på vei opp Karl Johan med fakkelen i hånden.

Hun legger til at det er spesielt fint å se at innbyggere, venner og politikere fra Ski har tatt turen til Oslo.

- Hva gjør det med deg å se alle disse menneskene med fakler?

- Jeg får trøst. Jeg tenker at da er vi ikke alene.

(PS. Storebror Salman hadde ikke muligheten til å være med i fakkeltoget. ØB får opplyst at han øvet på skoleforestilling sammen med klassekameratene sine).

Må ut av landet

Mange mennesker, deriblant innbyggere i Ski og politikere fra KrF, Miljøpartiet De Grønne, Venstre og SV, stilte lørdag opp i fakkeltog i Oslo for å vise sin støtte til Farha og hennes to søsken Salman (16) og Nimra (9), samt rundt 450 barn i Norge i samme situasjon. De har bodd hele eller størsteparten av sitt liv i Norge, men norske myndigheter har bestemt at de ikke får lov til å bli i landet.

Søsknene fra Ski har bodd i landet i cirka 7 år.

- Nok er nok

Kravet fra folkemengden foran Stortinget var klart: De vil ha en regelendring som gjør at hensynet til barnets beste går foran innvandringsregulerende hensyn.

I Ski har støttegruppa for familien jobbet hardt for at søsknene som bor i kirkeasyl skal bli hørt.

- Nå mener vi nok er nok. Barna som har vært veldig lenge i Norge og som har stor tilknytning til landet bør få bli, sier Trude Nilsen.

- Hva synes du om at flere politikere fra Ski har stilt opp her i dag?

- Det synes jeg er kjempeflott, og jeg vil oppfordre flere til å støtte opp om sine barn.

- Politisk kuldebølge

Tidligere biskop og politiker (Sp) Gunnar Stålsett holdt, sammen med tidligere Ap-politiker Åse Kleveland, appell foran Stortinget.

- Det skyller en politisk kuldebølge over Norge, talte Stålsett.

Han oppfordret det norske folk til å sette fremmedfrykt og egoisme til side.

- Tafatt ordfører

Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet valgte å ikke bli med på å slå ring rundt barna i kirkeasyl i Ski under lørdagens markering. SVs Bård Hogstad er særlig skuffet over Høyre og ordfører Anne Kristine Eikebråten.

- Vanligvis er det tak i ordføreren, men akkurat i denne saken mener jeg hun er tafatt, sier Hogstad.

I likhet med støttegruppa etterlyser han større politisk engasjement rundt søsknene fra Ski.

Klart signal

- Jeg synes dette var et klart signal til regjeringen om at det er veldig mange som ikke finner seg i  den barnefiendlige politikken, som signaliserer at asylbarna har mindre rettigheter og mindre verdi enn andre barn, sier Venstres Camilla Hille.

Hun lover at Venstre nå vil gjøre det de kan for å lage lover og forskrifter som tar internasjonale forpliktelser på alvor.