DRØBAK:Historien er helt utrolig, innrømmer Eva Mellquist selv.
Her er historien om hvordan hun og hennes nå avdøde ektemann Gunnar Simonsen traff Mai Loc, og hvordan den 40 år gamle vietnameseren har kommet til Norge som fotograf:
–I 1995 besøkte Gunnar og jeg Vietnam. Her traff vi fattige Mai Loc som fraktet oss rundt på en sykkel. Mai Loc snakket i motsetning til de fleste andre i Vietnam engelsk, og sånn fikk vi etterhvert god kontakt. Vi fortsatte å holde kontakten, og i 1997 ble vi invitert nedover til bryllupet hans.

Tilfeldig gave.

Eva og Gunnar tok med seg en bryllupsgave som skulle vise seg å få stor betydning for Mai Loc:
–Vi kjøpte et enkelt Canon fotoapparat. Rett og slett fordi vi tenkte brudeparet kanskje ville forevige endel viktige hendelser i livet. At Mai Loc skulle ha et så stort talent for fotografering hadde vi ingen anelse om.
Året etter døde Gunnar Simonsen, men han rakk å sende Mai Loc 6000 dollar som ble brukt til innkjøp av motorsykkel. Dermed kunne vietnameseren ta med seg turister på lengre rundturer. Disse rundturene har han benyttet flittig til fotografering.

Fikk avslag.

–Mai Loc sendte meg noen bilder, og jeg tenkte "han må få komme til Norge" Jeg søkte, og fikk avslag etter et års venting, anket avgjørelsen og ventet like lenge før et nytt avslag. Dette fortalte jeg til en venninne som er manager for fotograf Morten Krogvold. Hun visste hvilke knapper det skulle trykkes på. Oppholdet kom i orden takket være invitasjoner fra Krogvold og ordføreren i Kristiansund, og nå er Mai Loc endelig her på en måneds turistvisum.
Denne måneden skal Eva Mellquist og Mai Loc bruke flittig til å vise fram vietnameserens flotte bilder.
–Takket være Morten Krogvold har Mai Loc fått lov til å stille ut sine bilder på den internasjonale foto-festivalen Nordic Light, som åpner i Kristiansund 26. august. Mai Loc sendte oss først en CD med hundrevis av bilder, og Krogvold har nå plukket ut 23 av disse bildene. Disse bildene har jeg nå sørget for å forstørre og ramme inn så profesjonelt som mulig. Vi har i tillegg laget foldere. Inkludert reise og opphold har jeg nok brukt en god årslønn på dette, smiler Eva Mellquist.

Vant pris.

Drøbak-kvinnen er stolt av sin vietnamesiske venn.
–Motivene er helt utrolige. Han har et fantastisk øye for detaljer. Tenk, han er fullstendig selvlært. Mai Loc har også rukket å gjøre seg bemerket i hjemlandet. I en stor fotokonkurranse ble han nummer tre av 400. En liten detalj på bildet forhindret han fra å vinne.
Mai Loc skal nå være i Norge fram til 13. september.
–Etter utstillingen i Kristiansund skal vi ha en utstilling i 2. etasje på Avistegnernes hus her i Drøbak, slik at også lokalbefolkningen får oppleve Mai Locs fantastiske motiver. Denne utstillingen åpner 9. september.
Mai Loc håper selvsagt at noen av bildene hans blir solgt. I tillegg har han med seg til Norge 1200 postkort med håndskrevet tekst, som viser endel av øyeblikkene han har fanget opp i hjemlandet.