Hundre år på 12 måneder

Jubileumskalender: Marianne Bonde Hansen og Finn E. Edvardsen utgjør redaksjonen for Oppegård historielags kalender 2015. 100 år i tekst og bilder. FOTO: VIVI RIAN

Jubileumskalender: Marianne Bonde Hansen og Finn E. Edvardsen utgjør redaksjonen for Oppegård historielags kalender 2015. 100 år i tekst og bilder. FOTO: VIVI RIAN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Når 2015 er omme, bør de fleste ha fått et godt bilde av Oppegård kommunes 100-årige historie. Det sørger historielagets kalender for.

DEL

OPPEGÅRD: Tema for neste års kalender ga seg nærmest selv. Det bekrefter redaktøren, Finn E. Edvardsen:

– Naturligvis tok vi tak i kommunejubileet. Det er bare ett år vi kan markere at Oppegård er 100 år som egen kommune.

Tittelen fant de også fort frem til: «Oppegård i 100», med undertittel «Smått og stort fra historien».

- Jeg har lært utrolig mye om kommunen jeg er født og oppvokst i. Dessuten treffer vi så mange positive mennesker i arbeidet med kalenderen, ivrer Marianne Bonde Hansen.

Det er hun og Edvardsen som utgjør komiteen, men de trekker frem noen gode medhjelpere: Severin Breivik, Dag Johannessen, Steinar Karlsrud og Siri Rutledal Iversen.

Hver måned ett tiår

Kalenderen har de bygd opp slik at hvert kalenderblad dekker ett tiår.

– Ettersom det er tolv måneder i et år, kunne vi spandere et kalenderblad på tiåret før vi ble egen kommune, og et eget kalenderblad for tiåret vi er inne i nå, forklarer Edvardsen.

– Vi har lagt vekt på å få med mange bilder. Teksten blir mer stikkordspreget, forteller Bonde Hansen.

Innledningsvis trekkes de lange linjer, med dypdykk i enkelte begivenheter. Tomannskomiteen fryder seg over hva detaljer i bildene forteller om tilværelsen i ulike tider. Edvardsen peker på konfirmasjonsbildet fra 1912. Han har blitt overrasket over hvor trangt folk hadde det i tidligere tider:

– Gutten ytterst til venstre har fått på seg «familiens dress». Altfor stor og brettet opp på ermene. Se forskjellen på blikket hans og de selvsikre karene på bakre rad. Det var klasseskille.

Bonde Hansen gleder seg over fotografier fra Gjersjøviken camping fra 1936. Bildet som illustrerer hvordan hennes egen far, Erik Bonde Hansen så for seg fremtidens Kolbotn sentrum er også spesielt.

Dagsaktuell

Historien trekkes helt frem til den høstens åpning av kulverten i Kolbotn sentrum. Edvardsen og Bonde Hansen erfarer at nyere historie er den vanskeligste å gripe.
Nå håper Oppegård historielag at kalenderen blir årets julepresang i de fleste hjem.

– Dessuten har vi et sterkt ønske om å besøke ungdomsskolene for å formidle historien, sier Finn E. Edvardsen.

Les mer om Oppegård kommunes jubileumsfeiring:

Oppegårds jubileumsbok kan bli en julegavehit i år

Folket har sagt sitt

Oppegård gir alle sine innbyggere en jubileumsgave

Oppegårds egen jubileumsside

Artikkeltags