Gå til sidens hovedinnhold

Planlegger helårsutstilling på egne benker

Artikkelen er over 7 år gammel

Når Ski snart blir en byggeplass, må vi gjøre det litt trivelig i sentrum. Det er kultursjef Mette Skrikerud og festivalgeneral Magnus Reneflot enige om.

SKI: Norgeshistoriens første naturfotofestival ble arrangert i Ski i mars. Den trakk fulle hus, og ble en stor suksess. Nå ønsker initiativtagerne å forme byen i sitt bilde også resten av året. Det konkrete forslaget er å få laget 15 solide granittbenker, som alle er prydet av en høy tavle med plass til at bilde på hver side. Disse skal fordeles på torget i Ski og litt bortover gågaten.

– Ski skal bli naturfotofestivelbyen i Europa, sier festivalgeneral Magnus Reneflot, med overbevisning i stemmen.

I dette perspektivet kom det også opp en idé om å få til en helårsutstilling utendørs. Inspirasjonen kom fra utstillingen som var utenfor operaen i sommer.

– Med all respekt for dem som hadde laget utstillingen, kunne vi ikke kopiere denne. Men vi kan gjøre noe lignende, som er vårt eget, sier Reneflot.

Første tanken var at utstillingen måtte være solid og laget av naturmaterialer. Stikkordet ble derfor granittblokker. Festivalgeneralen kontaktet Vinterbro-firmaet Reklamepartner.

– De er flinke med design og har jobbet for festivalen tidligere. Etter kort tid kom de opp med en prototyp av en benk i stein, med stålramme til bildene, sier festivalgeneralen.

Han har ikke helt slått fra seg tanken på at metallrammen kan lages av gamle jernbaneskinner, som et symbol på alt som skjer på den fronten i Skibyen.
Det er Norsk Naturfotofestival som skal ha ansvaret for utstillingene, som skal skiftes ut et par ganger i året. Det blir plass til 30 bilder om gangen.

Liv og trivsel

Kultursjef Mette Skrikerud i Ski tente på forslaget med en gang hun fikk det presentert.

Det er en ren glede å ha fått fotofestivalen til Ski. Den står for høy kvalitet, og en helårsutstilling vil være et estetisk og fint element i sentrum. Ikke minst nå som det vil bli byggearbeider på alle kanter, sier kultursjefen.

Kommunen har ikke penger å bidra med, men lover å legge forholdene til rette og finne plass til krakkene med bilder i sentrum.
Det er mange som ferdes gjennom gågaten i Ski i dag, og både Skrikerud og Reneflot tror at en utstilling vil få flere til å stoppe, se på bildene og lage mer liv i sentrum.

Forseggjorte benker på 750 kilo, med utstillingsmonteren av herdet glass, er ikke gratis. Summen for de 15 er beregnet til i underkant av en 500.000 kroner. Naturfotofestivalen har søkt Sparebankstiftelsen om støtte.

– Dette året er temaet naturopplevelser, så jeg håper inderlig vi kommer med i betraktningen, sier Magnus Reneflot.

Billettene legges ut

Den neste naturfotofestivalen i Ski blir 20. til 22. mars. Programmet slippes førstkommende mandag, og da legges også festivalpassene ut. Det er plass til 400 i Rådhusteatret, og erfaringene viser at det gjelder å være tidlig ute. Restbilletter selges i døren.

Les om fjorårets naturfotofestival i Ski: Et tettpakket fotoprogram

Kommentarer til denne saken