VESTBY/OSLO: Skuespilleren Eli-Anne Linnestad inntar litt heseblesende, men smilende den lille garderoben på Centralteatret i Oslo. Bak seg har hun togreisen fra Vestby og deretter spaserturen fra Oslo S. Den samme ruten i 35 år.

Nå venter sminke, parykk, påkledning og torsdagens première på komedien «I siste minutt», et nyskrevet stykke av svenske Carin Mannerheimer. Forestillingen, som handler om å bli eldre i en tid hvor alle vil være yngre, har gått for fulle hus i Sverige. Eli-Anne Linnestad har en av de tre hovedrollene, hennes siste som fast ansatt på Oslo Nye teater.

46 år på Oslo Nye

- Det er ikke helt sant, for jeg fylte 70 år i februar, så nå er jeg frilans. Den siste forestillingen som fast ansatt var «Guys and Dolls» i vinter. Men det er bare hyggelig hvis teatret legger opp til flere avskjedsforestillinger, ler skuespilleren med den hese og fremdeles smått sensuelle latteren, som er en del av hennes varemerke.

Kanskje er det den dype røsten som gjør at hun aldri er blitt tildelt rollen som det beskjedne gudsordet fra landet?

Eli-Anne Linnestad har tilbragt en stor del av livet på scenen og er Oslo Nyes «Grand Old Lady». Hun debuterte som skuespiller i 1965 i «Heksene fra Salem» i Fjernsynsteatret, ble fast ansatt ved Oslo Nye i 1968 og har blitt der siden.

Kim Bjarke er hennes åttende teatersjef og hun har spilt 108 roller på 46 år. I tillegg til alt hun har gjort utenfor teatret for tv og medvirkning i en lang rekke norske filmer. Hun vant Amandaprisen i 1997 for sin rolle i «Budbringeren» og ble Hedda-nominert i 2000 for tittelrollen i Riksteatrets «Fru Inger til Østråt».

Helfrelst på sommerkurs

- Jeg er oppvokst på Pepperstad gård i Vestby og var aldri inne på tanken om å bli skuespiller. Det var mor som foreslo at jeg skulle søke på et sommerkurs utlyst av Statens Teaterhøgskole. Der ble jeg helfrelst og kom inn på Teaterhøgskolen som 18-åring. Jeg søkte bare én gang, men må innrømme at hvis jeg ikke hadde kommet inn da, ville jeg nok ha prøvd meg på Kunst- og Håndverksskolen.

- Hva nå, skuespiller?

- Det blir vel en lang vinterferie når forestillingen er ferdigspilt. Og så blir det mer tid til å gå i skogen, uten å tenke på klokka, tid til å se mer teater og tid til å reise mer. Jeg har aldri vært i Roma, men fikk en reise dit i 70-års presang. Det gleder jeg meg til. Og så er jeg bestemor til to herlige barnebarn.

- Men jeg har ikke tenkt å gi meg på scenen. Jeg er frisk og har stor spilleglede, sier hun og vinker av samtalen.

Instruktøren skal ha sitt.

- Skulle det dukke opp en rolle, er det bare å ringe.