For mye vold for barn på tv

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Det er i dag mer vold på fjernsyn beregnet for barn enn det er for voksne. BarneVakten holdt et engasjerende og oppsiktsvekkende foredrag om barns forhold til media for et glissent publikum på Siggerud.

DEL

SIGGERUD: Sammenhengen mellom vold på TV og problemer av ulik art i det virkelige liv er ikke lenger av de mest oppsiktsvekkende nyhetene. Men organisasjonen BarneVaktens engasjement for de små, gjorde inntrykk på de som hadde tatt turen til Siggerud bibliotek på onsdag.
- En svensk undersøkelse viser at vold på TV, langt oftere er beregnet på barn en for voksne. Det er et tankekors, sier Roar Røise.
Han har gjort den generelle bekymringen for den voldelige TV-kulturen om til en fulltidsjobb.
- Problemet barn kan få av å se for mye på TV er overstimulering, stress, søvn- og konsentrasjonsvansker. Fritiden deres er så stappfull av impulser og inntrykk at for eksempel skoledagen til sammenligning blir utrolig kjedelig. Den totale TV-tiden for et førskolebarn bør derfor ikke være over en time om dagen, forteller han.
- Jeg har en datter som ser på Cartoon Network hver dag, og det bekymrer meg å ikke vite hva slags påvirkning det har på henne, sier Reneé Holen.
- Hva slags påvirkning det har er svært forskjellig fra barn til barn, men så lenge hun ikke ser på det mer enn 20 minutter daglig så er det trolig ikke noe problem, beroliger Røise.

Bekymret for utviklingen.

Han er mer bekymret for utviklingen av barne-TV og overfloden av forskjellige tegneserier, tegnefilmer og dataspill som er så lett tilgjengelig for små barn.
- Mye av volden i disse mediene utføres av helten. Volden blir mer detaljert, den varer lengre og vises ofte i sakte film. Voldscenene blandes med humor og den er der for dens egenskyld, ikke for handlingens, sier han.
De som hadde møtt frem var svært fornøyd med foredraget.
- Vi har barn selv og så jobber jeg som lærer, så derfor tenkte vi at det hadde vært fint å lære litt mer om problemet, sier Ruth Neslein.
Hun og mannen Einar får se på en sloss dukke hvor hodet faktisk eksploderer ved et slag mot brystet.
- Dette er jo bare helt grotesk. Jeg skjønner ikke hva de som lager disse lekene ønsker å oppnå. Dette har vært veldig bevisstgjørende for oss, sier de tankefullt.
- Det jeg vil oppfordre dere til, er rett og slett å følge litt med på de programmene barna deres ser på og å skape TV-frie soner for barna hjemme, avslutter Røise.

Artikkeltags