Fremtidens eksamen på Flåtestad

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

10. klassingene ved Flåtestad skole er de første ungdomsskoleelevene i landet som har digital eksamen. I går var de oppe i engelsk.

DEL

OPPEGÅRD: For de 92 elevene i 10. klasse begynte dagen med å logge seg på hver sin PC, laste ned eksamensoppgaven, skrive oppgavene og til slutt sende hele besvarelsen på nettet rett til sensorene. Enklere kan det vel ikke bli i vår digitale verden?
- Flåtestad-elevene er de første ungdomsskoleelevene i hele landet som gjennomfører digital eksamen, sier inspektør Anne-Britt Kalleberg.
Gjennom Utdanningsdirektoratet er Flåtestad med i pilotprosjektet «Den digitale skole» for å prøve ut digital eksamen. I den nye læreplanen, som skal innføres i alle norske skoler neste år, heter det at elevene skal ha digital kompetanse i alle fag. Målet for regjeringen er at alle skoler skal ha digital eksamen innen 2008. Flåtestad er allerede et hestehode foran.

Langt framme.

Det er ikke tilfeldig at nettopp Flåtestad ble valgt til å prøve ut ordningen, siden skolen er langt fremme når det gjelder bruk av ny teknologi i undervisningen. Elever og lærere er vant til en digital hverdag. Lekser og prøver leveres allerede på nettet. Visjonen «Flåtestad - ferdigheter for fremtiden» sier det meste.
- Likevel var det litt som å hoppe fra femmeteren i dag, innrømmer lærer og IKT-ansvarlig Bjørn Bakke.
Nå er ildprøven bestått.
- Gjennomføringen har gått bra. Jeg hadde for sikkerhets skyld eksamensoppgavene på papir i skapet på kontoret. Vi må ta høyde for at det kan oppstå problemer, sier Kalleberg.

Litt startproblemer.

- Det gikk bra. Jeg liker bedre å ha eksamen på PC, fordi jeg skriver raskere på tastatur enn for hånd. Dessuten har vi automatisk stavekontroll og slipper å slå opp i ordbok. Så vi sparer tid, sier Mari Roti (15).
Litt startproblemer oppsto riktignok for noen av elevene i går. Nettet gikk tregt i begynnelsen av eksamen, fordi så mange logget seg på nettet samtidig.
- Noen av elevene var litt misfornøyde, men det gikk seg til etter hvert, forteller Silje Fredriksen (15).
- Det er klart det er tekniske utfordringer som gjør det litt sårbart å ha eksemen på denne måten, men alt i alt har det gått veldig bra. Vi har elever og lærere som er utrolig kompetente på bruk av PC, og de som fikk litt problemer i starten av eksamen har fått kompensert med ekstra tid, sier Kalleberg.

Viktig å lagre.

Silje Fredriksen ser mange fordeler med digital eksamen, men noe er ekstra viktig å passe på: Lagring.
- Det er veldig viktig å lagre det du skriver ofte for å ikke miste deler av oppgaven, hvis det oppstår problemer. Bortsett fra dette, som er litt stress, synes jeg digital eksamen er helt topp. Da får vi også bruke synonymordbok, noe som gjør det lettere å variere språket når vi skriver, sier Fredriksen.
- Hva kan gå galt under en eksamen på PC?
- Det eneste som er farlig, er strømbrudd. Men risikoen er liten for at det skjer, forsikrer Bjørn Bakke.
Dermed tyder alt på at Flåtestad skole - og forhåpentligvis alle 10. klassingene - har bestått fremtidens eksamen.

Artikkeltags