– Glad det ikke var Lotta som ble spist av ulven

Marte Buer (12) er trist for ulvens skadeværk, men veldig glad for at ulven lot favorittsauen Lotta være i fred. ALLE FOTO Ole Kr. Trana

Marte Buer (12) er trist for ulvens skadeværk, men veldig glad for at ulven lot favorittsauen Lotta være i fred. ALLE FOTO Ole Kr. Trana

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

ENEBAKK: Det var et grufullt syn som møtte familien Buer i Ytre Enebakk, da de kom hjem fra sommerens første helgtur.

Tre sauer ble funnet istykkerrevet og nesten oppspist av ulv.  En sau hadde så kraftige skader etter bitt at den måtte avlives.

Ulven drepte fire sauer i Enebakk

Hjemkomsten fra sommerens første familietur ble derfor alt annet enn koselig. Flere sauer manglet og frykten var stor for at et rovdyr hadde vært på besøk. Yngste datter Marte (12) var bare glad det ikke hadde gått utover favorittsauen Lotta. De koser seg veldig i hverandres selskap og det er lett for en utenforstående å se hvem som er Lotta. Den er kjapt frempå og vil ha kos av matmor, når hun først kommer innenfor innheiningen.

– Jeg skjønte at noe var galt når vi kom hjem seint søndag ettermiddag. Da jeg skulle ned for å se til sauene mine, virket de alle veldig redde og gikk tett i tett for å holde sammen, sier sauebonde Anne Buer. 

– Jeg fant fort ut at fire sauer manglet og gikk raskt ut for å lete.  Det ene kadaveret etter det andre dukket opp på det cirka 20 mål store område. Etter en fintelling kom jeg  fram til at også to lam manglet. De har jeg enda ikke funnet, forteller hun.

Området som sauene beiter på er inngjerdet med strømgjerde, men det er ikke like høyt som viltgjerder skal være. Ulven har med letthet klart å hoppe over gjerdet og tatt seg til rette i saueflokken.

– Det er jo utgjort da. Den første helgen i år hvor vi alle sammen er på tur, så skal dette skje. Det er min datter Karianne som har hatt ansvaret som sauepasser de andre helgene i sommer når jeg har vært bortreist. Men jeg vil også si at jeg er glad ulven var såpass sulten når den tok turen hit. Jeg har hørt om ulv som har svømt ut til en øy for bare å ta livet av over 30 sau, for så å svømme derfra igjen.

På spørsmål om dette er kroken på døra som sauebonde, er Anne klinkende klar på at dette ikke er slutten.

– Jeg har fått så mye hjelp hos fylkesmannen, så jeg gir meg ikke nå. Jeg har så mye glede av disse dyrene og vil fortsette med levering av ull og slakt av værlam, altså guttelammet.

Anne kan også fortelle at hun vurderer sterkt å søke om fellingstillatelse av ulv.

– Jeg kan jo ikke bare sitte å se på at rovdyr spiser opp inntekten min, sier hun.

Artikkeltags