Har sendt ut 400 jobbsøknader - er fortsatt arbeidsledig

FOR GAMMEL: Olav (51) føler at han er for gammel når han søker jobber. Etter å ha sendt ut nærmere 400 søknader, har han ennå ikke fått jobb. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

FOR GAMMEL: Olav (51) føler at han er for gammel når han søker jobber. Etter å ha sendt ut nærmere 400 søknader, har han ennå ikke fått jobb. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

FOLLO: Olav har nettopp fylt 51 år, og har jobbet det meste av sitt voksne liv. Nå er han arbeidsledig etter en operasjon, og får ikke jobb.

Olav bor i Follo, og ønsker ikke fullt navn i avisen. Grunnen er at han vil beskytte barna som går i ungdomsskolen.

– De synes det er flaut at pappa ikke har jobb, og vil heller ikke snakke så mye om det, forteller han.

Follo-mannen har de to siste årene søkt på 300 til 400 jobber i Follo, Akershus, Østfold og Vestfold. For øyeblikket har han rundt 35 søknader liggende inne hos ulike bedrifter.

Han er utdannet kokk, og tok fagbrevet på midten av 1980-tallet. Etter noen år som kokk valgte han å hoppe av, og begynte som selger i Gilde. Der jobbet han i noen år før han gikk over i dagligvarebransjen.

– Jeg har jobbet som ferskvaresjef i flere butikker i Follo, og det var også det jeg jobbet som da ryggen fikk en smell i 2010.
Men kokkeyrket ønsker han seg ikke tilbake til.

– Kokkeyrket i dag er tøft. Man jobber på ugunstige tider hele tiden, og det passer dårlig med familieliv å jobbe alle røde dager, mener han.

Les også: 
Mange søkere - færre jobber 

– Alder er uvesentlig når vi ansetter 

Lenge sykmeldt

På grunn av lang ventetid på operasjon gikk Olav sykmeldt i et år, før han gikk over på attføring. Operasjonen gikk fint, men han brukte litt tid før han kunne friskmelde seg slik at han kunne begynne å jobbe igjen. Selv mener han at han er 90 prosent frisk i ryggen.

– Jeg hadde et engasjement som lastebilsjåfør fra januar frem til oktober. Der var det mange tunge løft, uten at jeg fikk problemer med ryggen, så jeg vil jo si at jeg kan gjøre litt tyngre fysisk arbeid også, sier han.

– Frustrerende 

For Olav, som har vært vant til å velge jobber på øverste hylle, er tiden som arbeidsledig vanskelig.

– Det er frustrerende når det er totalt stopp. Jeg har gått flere kurs gjennom NAV. Og har fått både truckførerbevis og gått bilakademiet. For jeg kan tenke meg å selge biler. Jeg har jo jobbet som selger i mange år, og jeg trives med å jobbe med mennesker.

I begynnelsen av tiden som arbeidsledig søkte han på de jobbene han likte. Etter hvert har kravene til jobb sunket.

– Jeg vil helst jobbe innenfor salg. Jeg har jobbet med mennesker siden jeg var 16 år, og det synes jeg er mest trivelig. Og jeg har ikke plukket på øverste hylle. Jeg har søkt på sjåførjobber, som lagermedarbeider, vaskehjelp, kundeservice og mye annet, uten å få napp, forteller han.
Det eneste han ønsker, er å komme seg ut i jobb.

– Jeg orker ikke å sitte hjemme, sier han. 

Aktiv

I de to årene Olav har gått arbeidsledig, har han ikke sittet hjemme og ventet på å få jobb.

– Da jeg var ferdig med Bilakademiet, reiste jeg rundt til alle bilforhandlere i Ski og Moss med en åpen søknad og med papirene mine fra akademiet. Jeg gikk ut med toppkarakterer i alle fag, men jeg har ikke hørt noe fra noen av dem, sier han.

Han har også vært innom alle rekrutteringsselskapene i Follo, også der uten å få napp.

– De prøver å følge opp, men jeg får alltid vite at jeg ikke er aktuell. Men dessverre aldri hvorfor.

For å slippe å sitte hjemme, er han med på de kursene han blir tilbudt av NAV.

– Nå vil jeg ta kurs innenfor salg og markedsføring. Selv om jeg har jobbet med det i mange år, kan det være greit å friske opp kunnskapene, mener han.

Hver dag er han inne på nettsidene til NAV og finn.no.

– Når jeg ser etter jobber, ser jeg både i Akershus, Oslo, Østfold og til og med Vestfold.

For gammel

Selv tror han at alderen hans har mye å si når han søker.

– Og så teller det jo litt at jeg har et hull i CV-en på to år. Men jeg er ikke redd for å jobbe. Det å sitte hjemme er noe av det forferdeligste jeg kan tenke meg, sier han.

Han mener at han nå er i sin beste alder for arbeidsgiverne.

– For det første håper jeg å kunne jobbe i nærmere 20 år til. Nå som jeg har passert 50 år, er jeg også fri for mye stress i forbindelse med små barn. Ungene er tenåringer og klarer seg godt selv, og jeg kan yte mer på arbeidsplassen, mener han.

Olav tror ikke han er alene om å være arbeidsledig og over 50 år.

– Jeg tror det sitter mange hjemme og skammer seg fordi de ikke jobber. De gjemmer seg fordi de synes det er flaut å ikke jobbe. Etter hvert tror jeg mange av dem som går ledige, går over på attføring. Og det er jo skjult arbeidsledighet, mener han.

Sliter

I tillegg til at det går ut over egen selvfølelse ikke å få jobb, går det også utover familien.

– Det er klart det går ut over familielivet når jeg er uten jobb. Mye av inntektsgrunnlaget forsvinner når man går arbeidsledig, og vi som familie får ikke gjort det vi tidligere fikk gjort slikt som lengre ferieturer og annet som vi har lyst til å gjøre. Og så blir jeg jo småsur av ikke å ha noe å gjøre på dagtid. Og det går jo selvsagt utover psyken, da jeg har lite å snakke med familien om når de kommer hjem og de forteller om hva de har opplevd i løpet av dagen, sier han.

Selv om han ikke har noen jobb å gå til, står han opp tidlig om morgenen. Kvart på syv ringer vekkerklokken.

– Det er for å ha en rutine i kroppen. Så holder jeg meg i aktivitet for å få dagene til å gå. Det er blitt litt oppussing hjemme, for å si det slik, sier han.

Hver dag har han også middagen klar til familien når de kommer hjem.

– Da kan jeg bruke kokkeerfaringen min til noe, sier han med et smil.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken