Gå til sidens hovedinnhold

Hvilken farge skal jeg velge?

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå er det trendy å skille seg ut.

(Siste)

Det er normalt å ha ulik smak. Det er også normalt at smaken skifter over tid.

Hvordan vi omtaler farge preges mye av trender. Lyst og lekkert har lenge vært en sannhet.

Men nå er det like sant med mørkt og elegant.

En nyttig tanke når fargekartet tas fram.

Nøkkelen til et trivelig hjem er å velge farger som du og familien din liker, og det er nødvendigvis ikke de fargene som omtales som «årets farger».

Vi mennesker er forskjellige også når det gjelder farger.

Det er mange teorier om hvordan farger fungerer sammen og hvordan de påvirker oss, men det er vår egen smak som er avgjørende for hva som fungerer best hjemme.

 

Vår personlige smak er påvirket av kulturbakgrunn, erfaringer og trender. Derfor er det helt naturlig at vi skifter smak etter hvert som tiden skifter.

Og trendene skifter: På 80-tallet likte vi veldig godt mange og sterke farger. Normalen var røde, grønne, gule og blå rom på rekke og rad i samme hus. Nå har vi likt hvitt lenge, og vi har likt at alle rom er i samme farge.

Nå er vi på vei inn i en ny stilperiode der fargene igjen skal variere fra rom til rom, og det skal være samme farge på alle fire veggene.

Dersom du ikke bor alene, er fargesetting et familieanliggende.

La ungene få lov å bestemme farger på rommet sitt, de har ofte sterke meninger om hva de liker.

Hjemmet er basen der du roer ned og lader batteriene, og hvilke farger og innredning du omgir deg med er avgjørende for å skape trivsel.

 

Det er forsket mye på hvilken betydning utstmykking og estetikk har for sinnstilstand og helse i helseinstitusjoner og funnet at det er betydelige sammenhenger, og det er all grunn til å tro at dette er like relevant hjemme.

Fordelen der er at rommene kan skreddersys den enkeltes behov.

Fargene har som oss ulike egenskaper, og vi tiltrekkes av farger vi identifiserer oss med. Farger med egenskaper vi ikke liker fullt så godt hos oss selv, styrer vi instinktivt unna. Din yndlingsfarge vil derfor være positiv for deg og gi ro, glede og styrke uansett hvilken farge det er.

Noen liker lyse rom, mens andre finner roen best i en mørk hule. Noen blir urolige av mye farge, mens andre får energi og godt humør av det samme.

Selvfølgelig, tenker du kanskje? Men hvorfor går 80 prosent av de som skal male hjemme for nesten samme farge, da? Jo, fordi det er lett å la seg styre av trender, og vi ønsker ikke å skille oss ut. Vi vil være en del av «flokken», for det er trygt.

Men nå er det trendy å vise personlighet og ikke velge som alle de andre.

Det skal synes at hjemme hos deg er det du som bor, og du har «dine farger». (ANB)

Kommentarer til denne saken