Gå til sidens hovedinnhold

Slik velger du riktig pære

Artikkelen er over 6 år gammel

Nye navn og ny merking gjør det krevende å finne fram i jungelen av lyspærer.

(Siste)

De gamle glødepærene er ikke lenger i salg i Norge. Nå er det LED som gjelder. Men mange nye navn og ny merking gjør det vrient å finne fram i mylderet av lyspærer på markedet.

– Sparepærer og LED har overtatt for glødepæren, og lysstyrken måles i lumen og ikke watt. Det er ikke så rart at forbrukerne er litt forvirret, sier varehussjef Jan Reidar Andreassen i Biltema.

Selv om flere produsenter merker pærene med både lumen og watt, opplever de som selger lyspærer at kundene fortsatt har mange spørsmål.

– Merkingen hjelper jo litt, men det er mange kunder som ber om hjelp til å finne de pærene de trenger, opplyser Andreassen.

Glødpærene ble borte fordi de ikke oppfylte EUs nye energikrav.

– En grei huskeregel kan være at 470 lumen tilsvarer 40 watt. En LED-pære bruker bare 6,5 watt for å lyse 470 lumen, sier Jan Reidar Andreassen.

Når nye lyspærer skal kjøpes inn, har varehussjefen ett godt råd han ber kundene lytte til:

– Ta med den gamle pæren. Da ser du hva slags sokkel lyspæren passer til, hvilken størrelse du trenger og hvor mange watt den er. Da er det lettere å finne den tilsvarende LED-pæren, sier han.

LED-pærer avgir mindre varme, er ufølsomme for temperaturvariasjoner, rystelser og vibrasjoner.

LED er forkortelse for light emitting diode. En lysdiode er en elektrisk komponent som gir fra seg lys når den tilføres elektrisk strøm.

– De nye LED-pærene varer lenger, bruker mindre energi og gir samme lyskvalitet som de gamle glødepærene, forsikrer Jan Reidar Andreassen.

Vanlig levetid for en LED-pære er minst 15.000 til 30.000 timer.

Det er mange som har vært skeptiske til selve lyset i LED-pærene. De gamle glødepærene hadde et varmere lys, mens nyere pærer har et kaldere, blålig lys.

– Men de nyeste LED-pærene har heldigvis fått et varmere lys, sier interiørdesigner Naima Boger i Finally Living. Velger man riktig LED-pære kan man få et lunt og behagelig lys i rommet, mener hun.

LED er også økonomisk gunstig.

Varehussjef Jan Reidar Andreassen har regnet på hva en husholdning kan spare ved å bytte til LED-pærer.

– Er pærene tent rundt seks timer hver dag og man har minst 24 lyspunkter i hjemmet, vil man kunne spare i overkant av 2.000 kroner i året, hevder han.

Hvilken farge LED-pærene gir, kan også være en kilde til forvirring.

– Fargetemperaturen måles i kelvin. Jo høyere temperatur i pæren, desto hvitere og blåere lys. I en stue eller et annet oppholdsrom bør man velge 2.700 kelvin. Da får man et behagelig og mykt lys. I en bod eller en garasje bruker man gjerne lysrør med høyere kelvin og hvitere lys, sier Andreassen. (ANB)

Kommentarer til denne saken