Gå til sidens hovedinnhold

Vil behandle byggesaker raskere

Artikkelen er over 6 år gammel

Statsråd Jan Tore Sanner starter nå arbeidet med å få til en raskere behandling av enkle byggesaker.

(Siste)

– Mange kommuner opplever at det er krevende å håndtere bestemmelsene om dispensasjon. Vilkårene er innviklede og i mange tilfeller vanskelig å praktisere. Vi vil nå se på regelverket og vurdere forholdet til lokalt selvstyre, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Målet er enkelt og greit å få til en raskere og enklere behandling av kurante dispensasjonssaker. Og samtidig få et klarere skille mellom små og store saker.

Embetsverket starter nå gjenomgangen for å finne ut hvordan forenklingen kan gjennomføres.

– Dagens regelverk er både vanskelig å håndtere og tidkrevende. Det kan også være vanskelig å forstå. Mange kommuner har henvendt seg til oss og gitt uttrykk for stor frustrasjon og oppgitthet over dette, forteller Sanner. 

Han har hørt mange skrekkeksempler på hvordan små, enkle saker har dratt ut i tid fordi mange instanser skal høres, og fordi det er enkelt å klage når det for eksempel skal gis dispensasjon fra reguleringsplaner.

– Det kan være en enkel fradeling av boligtomt. Det kan være en så enkel ting som en fasadeendring på ei hytte fra flatt til skrått tak. Å få gjennom en slik sak kan ta flere år. Nå vil vi finne ut hvordan vi kan gi kommunene økt handlingsrom til å avgjøre slike saker, utdyper statsråden.

Han legger til: –  Så får kommunene heller bruke tid på saker som ikke er så enkle og opplagte.

Høyre-nestlederen innser imidlertid at det ikke bare er å endre lovverket – eller forskriftene – i en fei. Flere problemstillinger må nemlig avklares.

Blant annet om det må en lovendring til eller om det holder å endre forskriftene til en slags mal for Fylkesmannen for hvordan man kan håndtere klagesaker.

Forenkling og modernisering er nærmest et mantra for Jan Tore Sanner. Det startet med å forenkle reglene for plan- og byggesaker gjennom å øke tempoet i planprosessene. Nå kommer neste skritt, som er å forenkle dispensasjonssakene i forhold til reguleringsplaner. (ANB)

Kommentarer til denne saken