SKI: – Jeg følte meg konge til å begynne med. Men etter en stund kom djevelen og krevde rentene sine. De var ikke små.
Det forteller Morten Heierdal (30) fra Langhus. Han reiser i disse dager landet rundt med Antidoping Norge og kampanjen «Ærlig talt» for å hindre andre ungdommer i å havne i samme fatale spor. Førstkommende torsdag kan du høre hans sterke historie på Grevlingen skole i Son. Arrangementet er åpent for alle og varer fra klokken 18.00 til 21.00.
Ti år av livet sitt har han kastet bort på anabole steroider, kokain, vold og til slutt alvorlig kriminalitet.
– Jeg var plutselig en egoistisk, usympatisk og aggressiv person, sier han om denne perioden.
En dag spurte datteren som da var fire år: «Hvorfor er du så sint på andre mennesker?». Det ble opptakten til et bedre liv.
Stort problem
Heierdal hevder bruk av anabole steroider blant unge er et stort problem, og han mener kommuner og politi har en lang vei å gå i det forebyggende arbeidet. 30-åringen, som selv deltok i Robinsonekspedisjonen 2011, mener også tv-bransjen må ta større samfunnsansvar.
Han ser mange bolere på tv-skjermen, og er bekymret for "Paradise hotel-effekten".
– Tv-bransjen ønsker jo å selge, og det folk ønsker å se er jo flotte kropper. Man får ikke seertall på Paradise hotel dersom det er en gjeng med halv-dvaske folk der. Her er det mye etikk og moral.
Unaturlige kropper
Ifølge 30-åringen er det også mye bruk av anabole steroider på treningssentrene i Follo. Han sier ungdom helt ned i 13-årsalderen, gutter og jenter, boler seg for å få den perfekte kroppen.
– Som tidligere bruker ser jeg mange av tegnene jeg hadde selv: Unaturlig store kropper til å være så unge, gjerne i sammenheng med at de er veldig brune og veldig treningsopptatt. Jeg ser sosiale og psykiske tegn, at noen for eksempel har en aggressiv måte å trene på. Samtidig er de veldig opptatt av å vise kropp. De er opptatt av det estetiske resultatet av treningen, ikke det helsemessige.
Leder for forebyggende seksjon i Follo politidistrikt, John-Erik Veseth bekrefter at det forekommer doping blant unge i regionen.
- Vi har ingen god oversikt over bruken, men vi har selvfølgelig mistanke om at det foregår en del, sier Veseth til ØB.
Han legger til at Follo-politiet er opptatt av å jobbe forebyggende - også i forhold til anabole steroider.
LES OGSÅ:
Må innse at det er doping også i Follo
Son-mann dømt til to år i fengsel
Ungdom doper seg for å bli lekre
- Så ut som de eide verden
Morten Heierdal hadde de beste forutsetninger, en trygg og stabil familie, var populær blant jentene og gjorde det bra på idrettsfronten. Men overgangen fra juniorfotball til senior var voldsom for en høy og tynn gutt. Selvtilliten sprakk, og helsestudio ble løsningen for å kompensere for fysisk svakhet. Her møtte han etter hvert de eldre bolerne, og ble fylt av beundring.
– Jeg så opp til dem. Det så ut som de eide verden.
Han var 17 år da han ble bedt med hjem til en av dem – for å spise pizza og få hjelp til å ta sin første sprøyte.
Ny lov
Det er først i senere tid at norske myndigheter og organisasjoner har fokusert på anabole steroider som et samfunnsproblem.
I fjor sommer ble det for første gang lagt frem en stortingsmelding som omfatter både alkohol, narkotika og doping. Ett drøyt år etter ble bruk av anabole steroider forbudt i Norge. Det er Heierdal svært glad for.
– Da jeg begynte med anabole steroider tenkte jeg «alt som er farlig er jo ulovlig, og siden det ikke er ulovlig så er det sikkert ikke farlig».
Tydelig stemme
Kommunikasjonssjef Halvor Byfuglien i Antidoping Norge sier Heierdal er blitt en tydelig stemme i arbeidet med å øke bevisstheten rundt doping som et samfunnsproblem.
- Historien hans er ikke unik, men den fortelles på en sterk måte, sier Byfuglien, som er fra Nordby.
Han oppfordrer både ungdommer, foreldre, idrettsledere og helsepersonell til å komme til Grevlingen skole og høre Heierdals foredrag førstkommende torsdag. Tilstede er også olympisk mester Eirik Verås Larsen.