OPPEGÅRD: Biografen til den narkomane Oppegård-gutten Øivind Flagstad (33) har blitt stanset i retten.

Kolbotn-forfatteren Espen Holm inngikk et forlik med moren til en av Øivinds avdøde kjærester, og må betale 80.000 kroner samt dekke egne saksomkostninger.

LES OGSÅ:

Full av løgn og usannheter

ØB skrev 27. oktober i papirutgaven om narkomane Øivind fra Oppegård, og om boken «En glad gutt», der han står frem med sin tøffe dophistorie.

Øivinds håp var at boken skulle fungere som en vekker og advarsel for andre, men detaljene om en av Øivinds kjærester har satt en stopper for boken.

Moren til en av Øivinds avdøde kjærester gikk rettens vei for å stanse boken, og vant fram på alle punkter.

I en epost til ØB skriver en pårørende at boken var full av løgn og krenkende usannheter.

Det er helt spesielt at en bok blir stoppet via retten, og det viser hvor usann, løgnaktig og krenkende den var.

Godt fornøyd med resultatet

Advokat Per Danielsen som forsvarte de pårørende til ekskjæresten sier at klientene er glade for å være ferdig med saken.

Mine klienter er veldig godt fornøyde med resultatet. De er glad for at det finnes grenser for hvor mye det kan grafses i privatlivet til både døde og levende personer.

De er spesielt glade for at det har blitt fastslått at det som har stått i boken heller ikke er sant, sier morens advokat, Per Danielsen.

Kan lage ny versjon av boken

I forliket som ble inngått mellom Espen Holm og moren, står Kolbotn-forfatteren fri til å lage en ny versjon av boken, men må da fjerne omtalen av avdøde familiemedlemmer og den nålevende familie fullstendig fra teksten.

Holm må også levere fra seg hele opplaget på rundt to tusen bøker som alle skal brennes på Grønmo forbrenningsanlegg, samt å betale saksøkerne 80.000 kroner.

Heldigvis tok motparten til vettet og aksepterte alle krav, og vi er fornøyde med at domstolen i tillegg har idømt saksomkostninger, sier Danielsen.

LES FLERE NYHETER HER!

Retten var i tvil

Retten la i formildende retning vekt på at muligheten for å gjenkjenne den avdøde i boken er begrenset, men at det likevel er fullt mulig blant annet fordi hun beskrives som en av kjærestene til hovedpersonen i boken.

Det er imidlertid kun de som kjenner miljøet som beskrives i boken som vil ha mulighet til å identifisere vedkommende.

I tillegg la retten vekt på at boken gir et innblikk i rusmiljøet som kan være av offentlig interesse og anses som viktig i samfunnsdebatten, og at saksøkerne personlig ikke er krenket av opplysningene som fremkommer i boken.

For retten var dette en vanskelig avveining der tungtveiende grunner taler for diskresjon, men at opplysningene som fremkommer i boken er av stor samfunnsmessig betydning.  

Retten anså det dermed som tvilsomt hvilket resultat de ville ha kommet frem til dersom partene ikke hadde inngått forliket.

Hvorfor var det så viktig for dine klienter å få stanset denne boken?

Fordi det skadet både avdødes minne og hele familien. Det har vært en utrolig stor belastning for mor, søster, bror og ektefelle å vite at den slags ble spredd, sier Danielsen.

Fikk råd om å legge boken død

I en epost til ØB sier Kolbotn-forfatteren Espen Holm at han har fått råd om å legge boken død så fort som mulig.

– Det var med mindre jeg var villig til å bruke minst en million kroner uten noen garanti for utfallet. For å slippe søvnløse netter og endeløse runder i retten, søkte jeg et forlik. Det kostet meg dyrt, men jeg greide å holde det økonomiske tapet på et lavest mulig nivå.

– Hvem som har rett i denne saken, fikk vi aldri noe svar på. Det som er skikkelig synd, er at den beste boken som er skrevet om dop i Norge, blir stanset. Hadde jeg gitt den ut på Cappelen, ville den nå vært i handelen, skriver Holm.

Si din mening i kommentarfeltet under!