Gå til sidens hovedinnhold

Kvinnenettverket 20 år

Artikkelen er over 14 år gammel

Hun bodde på asylmottak i Ås og fikk kontakt med kvinner som markerte 8. mars. Slik kom Marija Tomac i kontakt med Ås internasjonale kvinnegruppe som denne helgen feirer 20-årsjubileum.

ÅS: Det startet med kulturutveksling og er i dag et nettverk av kvinner fra 46 land. Lørdag feirer Ås internasjonale kvinnegruppe at det er 20 år siden Yrsa Berner og May Persson dannet gruppen hvis formål var og fortsatt er, å integrere innvandrerkvinner i lokalsamfunnet på Ås.
–Jeg tror vi er enestående, i alle fall i Follo, sier Kirsten Molteberg.

Nettverksskaper.

Marija Tomac bodde på asylmottaket i Brekkeveien i 1993 da hun ble spurt om å holde appell på et 8. marsarrangement.
–Jeg var engasjert i å få barn ut av asylmottaket, slik kom jeg i kontakt med Ås internasjonale kvinnegruppe, forteller hun.
Da var det gjort. Hun ble "headhuntet" rett inn i styret og har nå vært med i 13 år. Tomac understreker hvor viktig det er å drive arbeid blant nye innvandrerkvinner som kommer til Ås.
–Alle lærer noe eller lærer bort noe. Vi arrangerer blant annet svømmekurs og de er så populære at vi arrangerer to kurs i år. Kulturkafeene våre som vi prøver å få til seks ganger i året, betyr også mye, sier hun.
Nye kvinner fanges opp ved at det settes opp plakater om kurs og arrangement på steder der kvinner ferdes, det kan være på helsestasjonen, biblioteket eller hos flyktningkonsulenten.
–Vi markedsfører oss også gjennom innvandrerkvinner som bosetter seg i Ås. Det er viktig at vi beholder de vi har og at de blir mer aktive, sier Tomac.
–Blir dere 20 år til?
–Det er avhengig av et handlekraftig styre. Behovet vil alltid være der, sier hun.
–Er det plass til menn?
–Bare i sosiale anledninger, men de får gjerne lov til å ta i et tak, sier Tomac.

Jubileumsfest.

Programmet i anledning 20-årsmarkeringen er todelt. Først arrangeres et seminar der May Persson innleder med å fortelle om filosofien bak oppstarten av kvinnegruppa. Marija Tomac vil rette fokus mot det frivillige arbeidet som er gjort i gruppa og fortelle om sine erfaringer fra tiden som flyktning og fram til i dag.
–Vi får også besøk av en rådgiver fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet som vil ta for seg betydningen av frivillig arbeid i det flerkulturelle Norge, sier Tomac.
Etter det faglige innholdet blir det fest med folkedans og musikalske innslag. Festmåltidet vil som seg hør og bør på et internasjonalt arrangement, bli buffé med retter fra mange av landene som kvinnene i kvinnegruppa representerer.