Gå til sidens hovedinnhold

- Leverte penger i koffert til mellommenn på Hotel Continental

Artikkelen er over 8 år gammel

SKI: Med jevne mellomrom overleverte Viggo Amundsen (69) kontanter i størrelsesorden 20-125.000 kroner til fire navngitte menn på Hotel Continental, ifølge ham selv.

- Noen ganger fikk jeg kvitteringer, andre ganger ikke, forklarte Amundsen i Follo tingrett på rettens dag tre.

Les også:

Aktor: - Vi mener Amundsen har tatt disse pengene

Nekter straffskyld

Vannboblen sprakk, millionene rant ut

Dagen i forveien gikk vanngründeren og den tidligere Frogn-politikeren hardt ut mot påtalemyndigheten og Skatt Øst. Han mener det er mange regnefeil og faktafeil i personalrapporten fra Skatt Øst, og er uenig i den oppgitte inngangsverdien på selskapet World Water Ways (WWW). For å illustrere dette gikk han i sin forklaring tilbake til 1979 da vanneventyret skal ha startet.

Mellommenn og kontanter

Det er et komplisert regnestykke retten har å forholde seg til, og listen over selskaper Amundsen har vært involvert i – og som har drevet aksjehandel seg imellom, er lang. Noen aksjesalg skal ha skjedd gjennom gjeldskonvertering mellom selskapene, andre ble gjort opp kontant ved hjelp av fire mellommenn, ifølge Amundsen.

En av dem skal ha vært tidligere Orkla-megler Einar Skaar. De andre to en far og sønn med etternavn Halvorsen.

I retten forklarte Amundsen hvordan han flere ganger møtte opp på et oppholdsrom på Hotel Continental med en konvolutt eller koffert med kontanter i størrelsesorden 20.000–125.000 kroner. Pengene skulle gå til det Lichtenstein-registrerte selskapet Freya Establishment, som ifølge Amundsen ervervet WWW-aksjer gjennom mellommennene.

Politiet har ikke klart å oppspore den mest sentrale av de fire, en Dr. Wainard.

– Hvorfor ville han ha det kontant? ville aktor Tor Anders Persen vite.
– Fordi han ville ha det slik. Dette var jo i 2002, svarte Amundsen.
– Men vi hadde vel et oppegående bankvesen i 2002?
– Absolutt, men det er blitt mer og mer vanlig med bankoverføring.
– Synes du selv dette høres rimelig ut?
– Ja.
- Du fikk ingen tilbakemelding om at dette var utradisjonelt?
- Nei

69-åringen kunne ikke svare på hvor mange ganger slike møter fant sted på Hotel Continental, eller hvor mye som totalt ble overlevert i kontanter.

Brev stilet til Amundsen

Senere i utspørringen ble Amundsen konfrontert med et brev fra skatteavdelingen i Lichtenstein til Freya Establishment. I brevet informeres det om at selskapet blir slettet dersom ikke skattekravet blir betalt. Amundsen står som mottaker av brevet.

Aktor: - Hvordan har det seg at et slikt brev går til deg?
Amundsen: - Det vet jeg ikke hva de har funnet på. Jeg har verken svart på brevet eller betalt.

Politiet fant brevet da de gjennomførte razzia på Amundsens kontor i 2009.

21 dager i retten

Det er satt av 21 dager til rettssaken.

Viggo Amundsen er er tiltalt for grovt skattesvik av 31,4 millioner kroner og grovt underslag av 5,2 millioner kroner etter det mye omtalte vannballongprosjektet gjennom selskapet World Water Ways (WWW). Strafferammen er på 6 år.

Han nekter straffskyld.

Påtalemyndigheten har kalt inn 14 vitner, blant dem sakkyndige fra Skatt Øst og Økoteamet i Follo politidistrikt. Aksjonærer som tapte alt vil også ta plass i vitneboksen.

Dag syv møter tidligere Frp-leder Stein Søyland i retten. Han samarbeidet med Viggo Amundsen og Martin Schanche om avtalen med Iran angående vannforsyning i Persiabukta.

Forsvarere er Trond Larsen og Fredrik Sollie.

 


 

Kommentarer til denne saken