Gå til sidens hovedinnhold

– Nå er vi avhengig av politikerne

Artikkelen er over 8 år gammel

ÅS: Breivoll Venner hadde frist på seg til 31.12.2012 med å levere et skriftlig forslag til driftsmodell for Breivoll gård. Forslaget er levert, nå er det opp til politikerne.

Forslag til driftsmodell for et senter for natur, kultur og helse på Breivoll gård, er levert Ås kommune av Breivolls Venner.

– Det har vært en stor jobb og jeg tror vi har fått frem det vi ønsker for Breivoll, sier Rikke Soligard.

Hensikten er å skape en fellesskapsplattform her nede ved fjorden.

På mange måter føler hun at det er nå kampen starter.

– Vi er avhengige av politikerne, men Ås kommune må også ha vilje til at noe skal skje med Breivoll, sier Soligard.

LES OGSÅ:

INNBYGGERINITIATIV

Det hele startet etter et inn-byggerinitiativ i mars for snart to år siden som resulterte i at Breivolls Venner kunne levere mer enn 900 underskrifter til ordfører Alnes.

Etter det ble det vedtatt at Ås kommune ikke skulle inngå eller signere ny leieavtale for noen deler av Breivoll før tidligst 31.12.2012.

Før denne dato vil ikke Brunstad Kristelig Menighet (BKM) få tillatelse til å bygge opp låven eller gjøre andre store investeringer på Breivoll Gård. Tiden skulle brukes til å finne frem til alternative driftsformer for Breivoll Gård.

Ser til Asker

Målet for Breivolls Venner er å skape en fellesskapsarena på Breivoll Gård. Våren 2012 fant de det de lette etter i Asker. Her er det bygget opp et NaKuHel-senter (Natur, Kultur, Helse) som siden 1995 har bidratt til en rekke aktivitetstilbud innen natur, kultur og helse.

– Breivoll er et populært turområde, men ikke i like stor grad som Senteret i Asker som ligger ved Semsvannet Potensialet er stort og jeg tror at hvis vi starter med en kafé, så vil det lokke flere folk dit. Om sommeren er det stor aktivitet og da ønsker vi å spre denne aktiviteten over hele området, sier Soligard.

Stiftelse

Det vil bli etablert en stiftelse som skal være ansvarlig for driften inkludert økonomi, organisering av samarbeidspartnere, rammeverk og avtaler. Penger til å registrere stiftelsen er i boks.

– Vi ble rådet til å være en forening, men for oss er det viktig å fremstå så seriøst som mulig og da mener vi en stiftelse er mer seriøst, sier Soligard.

Arbeidet med å verve medlemmer til Breivolls Venner fortsetter.

– Interessen er fortsatt stor og vi får stadig nye medlemmer. Per i dag har vi ca. 600, målet er 3000. En sterk medlemsmasse er viktig, men det tar tid, sier Soligard.

LES FLERE NYHETER HER!

Tid og penger

Hun håper stiftelsen kan starte opp med noe aktivitet allerede i år.

– Jeg tror investeringene for kommunen vil bli små i forhold til hva de får tilbake, sier Soligard.

Her tenker hun på de store folkehelseutfordringene kommunene står overfor.

– Jeg håper kommunen tar tak i saken raskt, så den ikke trekker ut i tid. Å holde saken varm i fem år uten å vite noe, blir vanskelig for oss. Vi kommer til å jobbe som om vi får drive aktiviteter på gården, men får BKM bygge låven, blir det vanskelig å gjennomføre vårt konsept, sier Soligard.

Ved oppstart allerede i år, mener Breivolls Venner det er realistisk å opparbeide en startkapital på ca. to millioner kroner til 2018 da leiekontrakten med BKM løper ut.

Samarbeidspartnere

Breivolls Venner har vært i kontakt med flere aktører som kan tenke seg å samarbeide på Breivoll.

Størst er Den Norske Turistforening Oslo og Omegn og Oslofjordens Friluftsråd. Men også Padleforbundet, UMB og NAV, lag og foreninger i Ås, bedrifter, skoler og barnehager er aktuelle samarbeidspartnere.

– Dette er et konsept vi kan stå inne for. Stiftelsen skal være ansvarlig driver og organisere aktørene og BMK blir en samarbeidspartner på lik linje med de andre, sier Soligard.

Nå gjenstår det å overbeviste politikerne slik at de gir sitt ja. Når det er på plass, starter arbeidet med å bygge opp senteret.

Si din mening i kommentarfeltet under!