Vil ikke godkjenne Det Hellige Flygende Spagettimonsterets kirke

NYTT TROSSAMFUNN: Camilla Elverum og Charlotte Flaatten vil ha registrert Det Hellige Flygende Spagettimonsterets Kirke. BEGGE FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

NYTT TROSSAMFUNN: Camilla Elverum og Charlotte Flaatten vil ha registrert Det Hellige Flygende Spagettimonsterets Kirke. BEGGE FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

DRØBAK: Camilla Elverums søknad om å få registrere Det Hellige Flygende Spagettimonsterets Kirke,
ble drøy kost for Fylkesmannen.

Hun søkte i april. Nå er det snart midtsommer. Camilla og trosfrende og venninne Charlotte Flaatten sitter smilende ved cafébordet i Drøbak med hvert sitt glass.
Foran dem troner selveste spagettimonstreret. Med «følehorn» og metervis av strikkede, hvite spaghettiarmer sirlig dandert.


– Fylkesmannen sier nei, men vi anker. Vår kirke har både trosbekjennelse og lære, og kan derfor bli registrert som trossamfunn, sier Camilla og Charlotte.
Begge titulerer seg som prester i spagettimonster-kirken, som de ble kjent med via internett.

Internett-samfunn

Men tilbake til søknaden som ØB forleden fant på Fylkesmannens postlister. Den pirret vår nysgjerrighet.
For: Hva i all verden er Det Hellige Flygende Spagettimonsteret, og hvem appellerer et så aparte trossamfunn til?
Nettstedet Wikipedia for har for lengst registrert og beskrevet spagettimonster-samfunnet og grunnleggeren, fysikkstudenten Bobby Henderson fra Kansas, USA.


Det hele ble konstruert i protest mot utdanningsetaten i den amerikanske delstaten Kansas, leser vi, og deres beslutning om å undervise i såkalt intelligent design som et alternativ til evolusjonsteoriene i skolen. I 2005 sendte den tidligere fysikkstudenten Bobby Henderson et åpent brev til utdanningsetaten i Kansas.


Han presenterte en alternativ Intelligent Design-teori: Universet og alt liv ble opprinnelig skapt av et flygende spagettimonster.
Siden har The Flying Spaghetti Monster utviklet seg til et betydelig internettfenomen.

Hans Hellige Nuddelhet

Camila, som jobber som sykepleier og Charlotte, som er lærer, forklarer entusiastisk:
– Trosbekjennelsen tar utgangspunkt i The Gospel of The Flying Spaghetti Monster, hvor Hans Hellige Nuddelhet blir beskrevet som vår skaper og frelser.


Smagettimonsteret på cafébordet har forresten Camilla strikket selv. Både informasjon om trossamfunnet og strikkeoppskriften fant hun på internett.


– En skikkelig møkkajobb! Seks masker på rundpinne, da skjønner du selv, sier Camilla, som like fullt har strikket et dusin av dem.


Charlotte har spaghetti-vinterlue, som står på skrivebordet på skolen når hun ikke bruker den om vinteren.
To damer med tydelig bakkekontakt, som er tiltrukket av bisarr humor og lekenheten i den høyst spesielle kirken.


Og som misliker dogmer og vedtatte sannheter. Og de er ikke alene om det. På et vanlig møte er mellom to og åtte troende samlet, men de kan gjerne være opptil 15–16 samlet på en av trossamfunnets helligdager, ifølge klagen som Camilla nylig sendte til Fylkesmannen.

Strippere og øl

The Church of the Flying Spaghetti Monster oppsto i Oregon, USA, og både Camilla og Charlotte er orinerte prester.
– Det flygende spaghettimonster, eller Hans Hellige Nuddelhet, beskrives som vår skaper er og frelser, nødvendigvis ikke helt tiltenkt fra hans side, sier Drøbak-damene, og forteller videre:
– Det er i Hans åtte « Jeg ser helst at du ikke» (som kan sammenlignes med andre religioners bud) at vår hellige Nuddelhet gir oss retningslinjer for hvordan vi som Pastafarianere skal møte andre mennesker. Både likesinnede og de som har andre religioner. Spaghettimonsteret har gitt oss liv, han tar imot oss i sitt himmelrike etter døden, og der møtes vi av en stripperfabrikk og en ølvulkan. Etterlivet er også beskrevet i The Gospel of the Flying Spagettimonster.


– Ja vel ?
– Vi som er med, er absolutt humoristisk anlagt. En flokk med trofaste, intelligente (som regel) og fredelige mennesker, som heller vil brygge øl og diskutere filosofi enn å fortelle andre hvorvidt de kommer til helvete for å være litt annerledes enn vi er, sier damene.
– Hva med syndsbegrepet, eksisterer det?
– Ingen ting er synd. Synd er menneskeskapt, et maktbergrep som spaghettimonsteret ikke vil forholde seg til, sier de to med overbevisning.

Glede og humor

Spagettimonsterkirkens tilhengere kaller seg pastafarianere. Inspirert av rastafarinavnet, og med åpenlys referanse til det italienske kjøkken.
Fredag er helligdagen, og pastafariene feirer «Ramendan» og «Pastover».


– Formålet med trossamfunnet er å spre glede, humor, satire og kritisk tenkning, samt spre ideer og glade budskap om oppskrifter til en karbonbasert tilværelse.
Hvem som helst er velkommen til å bli med i Det hellige Flygende Spagettimonsterets Kirke. De må riktignok ha fylt 18 år. Fordi det er høy sannsynlighet for konsumpsjon av flytende karbohydrater, sier damene, og hever glasset i den blonde forsommerkvelden i Drøbak.

Argumenterer mot

Men Fylkesmannen i Oslo og Akershus avslår altså registreringssøknaden, som kunne medført, om den ble innvilget, økonomisk støtte i neste omgang.
Når det er sagt: Fylkesmannen svarer på alle måter grundig og ordentlig på spagettimonsterkirkens henvendelse. Her står det: For å bli registrert, kreves det at søker er med i et fellesskap basert på religiøs tro.


Og Fylkesmannen finner ikke at Det Hellige Flygende Spagettimonsterets Kirke er et religiøst samfunn i henhold til trossamfunnsloven.
Camilla Elverud slår seg ikke til ro med avslaget:

- For som Bobby Henderson sa i sitt opprinnelige brev til utvanningsetaten i Kansas: Min religion er like godt dokumentert som din, og vi krever lik tid og like rettigheter for vår tro, uansett hva du syens om den.
Nå går hennes klage formulert over to og en halv side via Fylkesmannen til Kultur- og kirkedepartementet.

Artikkeltags