Gå til sidens hovedinnhold

Nesten dobbel pris for honnørkort

Artikkelen er over 7 år gammel

– Dette er et svik mot dem som har minst, sier SVs gruppeleder på Akershus fylkesting, Ruth Birkeland.

FOLLO: Birkeland reagerer kraftig på at Ruter vil øke prisene for honnør månedskort fra dagens 460 kroner til 835 kroner i måneden etter nyttår.

– Tyner

– Jeg frykter vi vil se flere urettferdige prisøkninger som tyner de som har minst fremover, som i dette tilfellet mot minstepensjonister og uføretrygdede. Vi må sette ned foten nå. Høyresiden i Akershus banket gjennom at det skal kunne bli enda større prisøkninger i fremtiden, advarer Birkeland.

Det hun viser til er Høyres forslag som ble vedtatt i fylkestinget, mot SVs stemmer, om at Ruter skulle få utrede muligheten for å øke billettprisene mer i årene som kommer.

Dobler kostnadene

– SV godtar ikke at uføretrygdede og minstepensjonister skal få nesten doblet reisekostnadene sine over natta, sier fylkessekretær Nicholas Wilkinson i Akershus SV.

– Ruter skulle i rammene holde seg innenfor noen få prosents økning. Joda, de er innenfor gjennomsnittet, men her tynes pengene ut av dem som kanskje har minst, de som bruker honnørbilletten. Vitsen med rammer er å sikre innbyggerne mot store prisøkninger som dette, ikke at Ruter skal ta ut brorparten på prisøkning for dem som har minst, legger han til.

SVs bystyregruppe i Oslo og SVs fylkestingsgruppe i Akershus sender nå spørsmål til bystyret og fylkestinget for å få ryddet opp i saken.

Lik NSB-rabatten

– Vi forstår at denne gruppen reagerer, men dersom de sammenligner prisen med ordinær billettpris, så betaler de fremdeles halvpris, sier pressetalsperson Sofie Bruun i Ruter.

Hun viser til at honnørrabatten for 30-dagersbilletten for tre soner hittil har vært på over 70 %.

– Vi har hatt en opprydning i Ruters billettstruktur. Honnørrabatten legges nå på samme nivå som NSB og kollektivselskapene i øvrige storbyer i Norge. Dette vil si honnørrabatten nå rendyrkes til 50 % rabatt. Konsekvensen av dette er at honnør 30-dagersbillett for 1 sone får en prisøkning fra 300 til 325.  Honnør 30-dagersbilletter for 2 soner øker fra 390 til 580 mens honnør 30-dagersbillett for 3 soner øker fra 460  til 835. Honnørrabatten er fra Samferdselsdepartementets side satt til 50 % av ordinær enkeltbillett. Denne linjen følger nå Ruter opp i alle soner og for alle billettslag, svarer Bruun.

Henger ikke på greip

– Det Ruter ikke må glemme, er at prispresset i Oslogryta er mye større enn i andre deler av landet. Å bortforklare at dem som har minst må ut med 4500 kr mer i året, fordi rabattsystemet er annerledes i Trondheim, henger ikke på greip. Dette ser bare lurt ut på skrivebordet til Ruter, kommenterer fylkessekretær Nicholas Wilkinson i Akershus SV.