Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten av renholdstjenesten i Ski skal konkurranseutsettes

Artikkelen er over 8 år gammel

SKI:  Opp mot halvparten av Ski kommunes renholdsareal  kan i løpet av fire år vaskes av privat ansatte.  Opposisjonen i det politiske liv tror det vil ende i rettslig oppvask.

Posisjonen i formannskapet i Ski vedtok onsdag kveld at 30 til 50 prosent av det samlede renholdsarealet skal settes ut på anbud. Saken som har vært diskutert i flere år ser dermed ut til å ha flertall når den kommer opp i kommunestyret.

Rådmanm Audun Fiskvik har foreslått at 30-40 prosent av renholdsarelaet skulle konkurranseutsettes,  Det er arealer som i dag vaskes av vikarer.

SVs Bård Hogstad er den største skeptikeren til denne løsningen.

– Jeg ble meget overrasket over over saken.  30-40 prosent av renholdsarealet renholdes av midlertidg ansatte.  Rådmannen begrunner dette med at det har vært usikkerhet rundt organisering av tjenesten.  I arbeidsmiljøloven er ikke det et kriterie for å ikke ansette renholderne i faste stillinger.  Det er alvorlig og bekrymringsfullt, sa Hogstad i formannskapet.

SV spår at konkurranseutsettingen kan gi trøbbel for Ski kommune i form av rettssaker fra ansatte som skvises ut av sine stillinger.

Uegnet sektor

Hogstad har med seg Arbeiderpartiet i sine motforestillinger.

Høyres gruppeleder Gunnar Helge Wiik mener at Hogstads motforestillinger må tas med videre i prosessen.

– Hva er vi egentlig redde for ved å konkurranseutsette denne tjenesten?  Vi er opptatt av kvaliteten på tjenesten, sa Wiik.

– Hvis dette blir vedtatt, så vil det skape ytterligere usikkerhet hos renholderne.  De har gått med usikkerhet i to-tre år allerede, sa Tuva Moflag (Ap).

– Dette forslaget fremmes bare for å sparke ut og få billigere løsninger for envher pris.  Det er tragisk og vi burde skamme oss for hvordan vi har behandlet renholderne. Vi skaper problemer som vil ende opp i flere rettssaker.  Legg vekk saken og sett heller ut andre ting på anbud, sa Odd Jørgen Steen (Ap).

I fire år

Rådmann Audun Fiskvik ser for seg en ordning at alle fast ansatte renholdere fortsetter som før i Ski kommune.  De kan greie å holde 60-70 prosent av det samlede renholdsarealet rent.  Det resterende arealer må det kjøpes inn renholdstjenster til.  De som står i vikarjobbene i dag utfases så snart som mulig.

Renholdsfirmaet som vinner anbudskonkurransen vil få en kontrakt på fire år med opsjon på ytterligere ett år med gitte forutsetninger.