Gå til sidens hovedinnhold

Modige Kråkstad-elever på tøff friluftstur

Artikkelen er over 8 år gammel

For 13.gang har Kråkstad skole arrangert prosjektuka «Blå Skryt» der elevene kan utfordre seg selv på ulike områder. 18 modige elever valgte gruppa «Primitivt friluftsliv».

Målet for turen var speiderhytta på Store Haukåsen vest for Mariholtet. Denne åsen kalles Østmarkas tak, og er en av de høyeste åsryggene i Østmarka. På denne toppen ligger også «Soppen» eller Radarstasjonen som den egentlig heter.

Løypa opp dit fra Mariholtet er en eneste lang oppoverbakke og bærer også med rette navnet «Monsterbakken». 18 elever og 2 lærere slapp jubelen løs da vi nådde toppen med altfor tunge sekker. De veide altfor mye til tross for brus, godteri, sminke og radioforbud.

Vann ingen selvfølge

Speiderhytta ble oppført på 1950-tallet av barske karer som mente at blodslit er en edel kunst og plasserte hytta på den høyeste toppen. Brønnen ligger 120 meter unna ned en stupbratt skråning. I år er brønnen dypfryst. Vi måtte helt ned til Lauvtjern og hogge hull i isen for å finne vann.

Det ble en kunst å få opp ei bøtte med vann. Elevene tok utfordringen. Aldri har det vært mer vann på hytta. Flere gjorde det til en konkurranse og slo til og med ut vannet i bøtta på toppen for å få en brønntur til. Etter hvert tok det helt av med å være råtass. De hentet vann bare i sokkene og boksershortsen i minus 10 kalde. En gammel speiderleder og lærer ble imponert. Det er mye flott ungdom. De lærte i alle fall at vann er en viktig ressurs som vi må passe på.

Snøbading

På Haukåsen er det praktfulle vinterforhold med snø på trærne, en virkelig eventyrskog. Snøen lå der hvit og innbydende. Da startet aktiviteten snøbading. Enkelte badet så lenge at undertegnede var bekymret for forfrysning, men vi tåler mer enn vi ofte tror. Sjelden har renere og snøbadete ungdommer kommet hjem etter 3 dagers hyttetur.

Uvant for mange

3 dager i «ulvelandet», ulven er jo tilbake i marka, er en uvant erfaring for mange. Utedo, brønn, vedfyring, stearinlys, komme til hytta i minus 10 og ikke mobildekning er sterk kost. Ingen elever klaget underveis, og vi håper at vi har vunnet noen nye sjeler for denne typen friluftsliv.

Mari Rolland og Lars Eriksmoen