Ikke la deg lure av denne!

SE OPP: Viktoras Bartusis selger 40 tonn klær hver måned.

SE OPP: Viktoras Bartusis selger 40 tonn klær hver måned.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

OPPEGÅRD: Flere i Follo har den siste tiden mottatt en liten lapp som ber om klær fra og med tirsdag kommende uke.

Formålet bak aksjonen hevdes å være å støtte barn og deres fattige foreldre, men mannen bak innsamlingen annonserer klær til salgs for 1200 euro per tonn.

Sjekket opp

Da vi sjekket organisasjonsnummeret som står på klistrelappen med Brønnøysundregisteret, finner vi navnet Viktoras Bartusis med adresse i Sandefjord.

Det samme fant en mann fra Bamble i Telemark da han søkte på organisasjonsnummeret.

– Videre søk på internett viser at samme mann selger brukte klær i tonnevis, og oppgir at han kan levere 40 tonn i måneden, sier bamblemannen til Telemarksavisa TA.

– Jeg vet ikke om dette er lovlig virksomhet, men uansett er det ikke riktig når vi ser hva mannen oppgir som formål med innsamlingen av brukte klær, sier bamblingen til TA, men oppfordrer samtidig å støtte andre lokale aksjoner.

– Støtte barn og foreldre

Bamblingen reagerer ifølge TA på at lappen hevder: «Vi trenger desperat din hjelp til å støtte barn og deres foreldre som lever i fattigdom.»

Videre står det å lese at donerte klær blir distribuert i utviklingsland og noe vil bli solgt i veldedighetsbutikker for å dekke kostnadene med innsamlingen. Andre varer skal bli levert familier som virkelig trenger dem og kan få nytte av dem.

Viktoras Bartusis opererer med flere adresser og mobilnummer, men svarte ikke på ØBs henvendelser.

40 tonn

TA fant imidlertid Viktoras Bartusis på nettstedet «GongShang». Der forteller han at han driver innsamling av brukte norske klær i blant annet Akershus.

– Vi er interessert i ærlige kjøpere som er til å stole på. Vi har mulighet for å forsyne store kvantiteter av original miks brukte klær, er budskapet ut i markedet.

Ifølge annonsen kan Bartusis selge brukte klær for cirka 400.000 kroner i måneden og nærmere 5 millioner kroner i året.

Ikke kriminelt

Til Sandefjords Blad hevder Viktoras Bartusis at han ikke gjør noe ulovlig.

– Jeg bruker én til to måneder på å samle inn 10 tonn klær. Så selger jeg partiet til organisasjonen Chernobyl Union of Ucraine for 15.000 kroner, sier han til vestfoldavisen.

– Jeg gjør ikke noe kriminelt. Jeg hjelper mange folk, fortsetter han.

Bartusis hevder det meste av inntektene går til utgiftene ved å samle inn klærne, men innrømmer at han sitter igjen med noen tusenlapper. Han hevder han ikke har noen tilknytning til nettstedet «GongShang».

– Det er ikke jeg som har lagt ut dette, det må være en fiende jeg har, sier Bartusis til Sandefjords Blad.

Artikkeltags